Wettelijk verplicht……

De mannen in mijn huis volgen op de late zondagmiddag altijd ’n autoprogramma op RTL 7. Ik doe dat met ’n half oog en ’n half oor, omdat we omstreeks die tijd ook bezig zijn met het klaarmaken van de maaltijd. Wat ik wél altijd meekijk en met meer aandacht dan de rest van al dat snelle commercieel getinte mannengepraat is het rubriekje van Nico Aaldering uit Brummen, een dorp hier in de buurt. Die man heeft een grote autozaak met antieke en minder antieke automobielen, waar hij heel veel van weet, ook van de geschiedenis van al die brikken. En je hoort bij hem nog zo lekker dat Veluwse accent en dat vind ik leuk. Natuurlijk is ie net zo commercieel als al die andere automannen, maar toch, hij is er zo enthousiast over.

Hij laat er elke week een zien, vertelt er wat over en rijdt er dan even mee rond door Brummens min of meer uitgestorven dreven. Vandaag had ie de Mercedes-Benz 420 Sec onder z’n achterste. Een auto uit 1989 en volgens mij is dat nog helemaal niet zo lang geleden. Je zult de mensen de kost moeten geven die nog rondrijden in een auto van die leeftijd.

Maar toch verbaasde Nico zich erover, dat hij reed als een moderne auto. Hij had er stiekem even 160 km mee gereden en dat moesten de dienders in het dorp maar niet horen! En dat er al zoveel ‘op en aan’ zat, dat vond ie ook bijzonder. Hij had een veiligheidsgordel, elektrische ramen voor en achter, verwarmde stoelen en zelfs RBS.

“Als iemand je nou vraagt wat RBS is….(en dat vroeg ik mij inderdaad af met mijn huisvrouwenautoverstand!), zei hij, “…..dat is de RechterBuitenSpiegel.” Daar zou ik nou nooit opgekomen zijn. Die was vroeger wettelijk niet verplicht, wist mijn zoon. Maar ja, ik ben er eigenlijk zo een van: ‘vier wielen, een rem, een stuur en oké ook spiegels’, waar ik heus goed en vaak in kijk, maar de RBS……ja, voor de stoeprandjes is ie handig bij het parkeren, maar ABS en GPS is nóg handiger……..

*Ik kreeg een rectificatie van de heren: de auto was uit 1984. Dat halve oor, waarmee ik luisterde…..

2 reacties op “Wettelijk verplicht……

  1. jan

    januari 31, 2011 at 4:07pm

    Laatst zei iemand tegen mij (autonitwit als ik ben): mijn auto heeft arko. Bleek Alle Ramen Kunnen Open te zijn. Vast een mannengrapje . . .

  2. Jenni

    februari 1, 2011 at 10:43am

    Zo was onze vorige auto een Ford Transit GTI (Gordijnen, Trekhaak, Imperiaal)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)