Gezelligheidsdier…….

Peter Heerschop twitterde van de week, dat hij een stuk moest schrijven over ‘gezellig’. Hij vond dat met afstand het vreselijkste woord uit de Nederlandse taal. Het zal ongetwijfeld aan mijn leeftijd liggen, hoor, maar dat ben ik niet met ‘m eens.

Het is wel een typisch Néderlands woord. Je zult het zelfs in België, dat toch tot ons taalgebied behoort, niet horen. Maar ja, daar hebben ze “plezant” dat de lading dekt en dat is het hier niet. Maar gezellig staat voor iets dat op zich aangenaam is, een gewaarwording of een sfeer. Veelomvattend eigenlijk en soms moeilijk uit te leggen.

Want je hebt gezellige mensen, gezellige muziek, gezellige café’s ook. Maar als in zo’n gezellig café geen mens zit dan is het weer niet zo gezellig meer. Je hebt er dus wel vaak ‘gezel’schap bij nodig.

Peter Heerschop ruikt alleen maar spruitjes bij ‘gezellig’. Kneuterige Hollandse luchtjes, hoewel ze elders toch ook spruitjes koken. Als ik mijn stukjes er op nakijk, gebruik ik het woord gezellig nogal eens. Ik vind dingen kennelijk gauw en vaak gezellig. Ik zal er wel mee behept zijn. Dat moet wel, want ik vind zelfs spruitjes schoonmaken, met zo’n bakje op schoot best gezellig……….

3 reacties op “Gezelligheidsdier…….

 1. Jenni

  oktober 4, 2011 at 8:58pm

  Je bent waarschijnlijk gewoon een gezellig mens en draagt de gezelligheid de hele dag met je mee…

 2. jan

  oktober 5, 2011 at 11:16am

  De enige keer dat ik gezellig misplaatst vind is als iemand zegt: “we gaan gezellig op een terrasje mensen kijken”.

 3. els

  oktober 5, 2011 at 1:17pm

  @Jenni: een héle dag gezellig zijn valt om de dooie dood niet mee, hoor!
  @Jan: Toevallig iets of iemand zien,die opvalt kan leuk zijn voor iemand met ’n weblog, maar om d’r nou speciaal voor te gaan zitten, dan ben je zelf ook misplaatst. Kun je trouwens al wat zién met je been? Als bijwerking van de oogzalf. Lijkt me wel handig om struikelen te voorkomen.:)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)