Spellijder…….

De vereniging, o nee, het Genootschap “Onze Taal” houdt vandaag een congres in Breda. In onze krant stond, dat hoogleraar Taalvariatie en directeur van het Meertensinstituut Hans Bennis, een toespraak (of dat zal bij een hoogleraar wel een ‘verhandeling’ heten) zal houden, waarin hij stelt: “Spelling is een speeltje voor de elite”. Bedoeld om het verschil in niveau kenbaar te maken tussen die bovenlaag en de vele mensen die moeite hebben met de d’s, de t’s en niet te vergeten de dt’s.

Heeft ie daar gelijk in? In dat geval behoor ik tot de elite. Jippie! Ben ik even blij, zeg! Want het is waar. Ik erger me soms aan het niet juist toepassen van de spellingsregels en dan met name door mensen van wie je dat niet verwacht.

Dan heeft een bedrijf een meer dan schitterende website en staan er knotsen van spelfouten in de tekst, die bij het plaatsen kennelijk niemand zijn opgevallen. Is dat dan een gebrek aan niveau? Denk ’t toch niet. Als er mensen zijn, die die schitterende website kunnen bouwen, poeh, ik wou dat ik maar ’n ietsepietsie van hun kennis had. Elite, hoor! Maar het is natuurlijk wel mooi als ze worden verbeterd, die fouten. Of de kranten en tijdschriften waar rare spellingsfouten instaan. Dat zie je nog wel es met de lange en de korte ij /ei. Deadlines en tijdsdruk hebben daar weinig mee te maken natuurlijk.

Maar mensen die onze taal moeten leren zullen wel eens gék worden van onze regeltjes. Vroeger was ’t ook anders. Dan had je ’n boom en had je d’r twee dan waren het boomen. Gewoon ‘en’ er achter. We staan te boek als een land met een moeilijke taal. Dat komt door de rare inconsequente regels. Professor Bennis vindt het juist gebruik van die regels elitair. Hij moet z’n vak ook in stand houden natuurlijk.

Ook heeft hij het over het elitaire gezelschap Belgen en Nederlanders, dat zich laat verleiden om plaats te nemen in de bankjes van de Eerste Kamer om zich te laten doorzagen met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Nou, daar zit erg vaak wat minder elitairs tussen, hoor. Ze worden er op uitgezocht, de bekende koppen van wie je kunt verwachten dat ze er weinig van zullen bakken. Dat wordt gedaan om de gewone mens zich wat beter te laten voelen. Ze zijn dan niet de enigen. De prof vindt het een belachelijke vertoning, zegt ie, dat dictee.

Ik ook inmiddels. Ik doe ook niet meer mee, want het is sowieso niet leuk. De ‘verzinners’van het dictee maken er, met behulp van internet, hoor, Kristien Hemmerechts heeft dat zelf ’n keer gezegd, een zootje van met woorden waarvan ik niet wist, dat ze tot de Nederlandse taal behoorden. Onbegrijpelijk voor de doorsnee mens.

Bennis zegt de ontwikkeling van Twitter, SMS en Wordfeud een goede zaak te vinden. Dat is, denk ik, ook zo. Als ik het maar niet constant hoef te doen, maar dat heeft dus andere redenen dan taalkundige. Trouwens, Lingo is populair en Scrabble is niet langer een spelletje voor vijftigplussers.

In mijn woordenboek staat dat ‘elite’ betekent: ‘een bevoorrecht deel van de maatschappij’. Nou, je moet behoorlijk je best doen om dat nog te zijn tegenwoordig. Eigenlijk is die correcte spelling nog een soort van reddingsboei……….

3 reacties op “Spellijder…….

 1. jan

  november 27, 2011 at 5:20pm

  Wordfeud een goede zaak? Een collega vertelde me laatst dat hij flink won sinds hij ontdekt had dat dit spelletje Nederlandse werkwoorden zonder eind “n” goedkeurt.

 2. els

  november 28, 2011 at 1:07am

  Oké, Wordfeud is raar, dat vind ik ook. Daarom win ik maar zelden, want ik weiger woorden te leggen die niet kloppen. En werkwoorden zonder ’n ‘aan het eind kunnen natuurlijk alleen als het aanvoegende wijs is en ik vraag me af of Wordfeud dat weet….

 3. Sandra

  november 28, 2011 at 10:17pm

  De spellingsregels zijn er bij mij vroeger aardig ingestampt, door zowel mijn vader als mijn leraar Nederlands (HH van het VC), dus ik hoor dan waarschijnlijk ook bij die elite.
  Alleen heb ik nu een zwaar dyslectisch kind (het is het lot), en moet ik me weer verdiepen in regeltjes die voor mij vanzelfsprekend zijn, en voor hem wel chinees lijken.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)