Van de sokken……

‘k Heb weer es wat. Ik las dat eigengebreide kleding en ook woonacessoires hevig in de mode zijn. Dat is op zich natuurlijk mooi. Breien is leuk. Hoewel de Libelle in grote letters heel jolig boven het artikel had staan: insteken, doorhalen, omslaan, af laten glijden. Dat zou ik toch anders adviseren. Je kunt beter eerst omslaan en dan doorhalen, maar misschien zijn die redactrices te jong en kúnnen ze helemaal niet breien.

Maar waarom zeggen ze ‘eigengebreid’ ? Ik zou zeggen: ‘zelfgebreid’. Of als iets niet door jouzelf is gebreid: handgebreid. Ja, ja, je hebt gelijk, natuurlijk weer pietluttig. Maar ik vraag me dan af of het ’n dialectische oorzaak heeft dat, zoals zoveel van die eigenlijk niet kloppende woorden, in ons taalgebruik geslopen is. Ik heb wel een appeltaart gegeten die volgens de aankondiging ook eigengebakken was en die smaakte erg lekker. En eigengemaakte soep wil d’r ook best in. Een eigengebreide trui zal best lekker warm zijn. Dus wat maakt het uit. Niks. Ik zeur.

Op een regionale zender ( ik weet niet meer welke, hoor, want wij zappen ze allemaal langs!) zag ik een oude mevrouw in een scootmobiel. Ze had een bord aan haar karretje hangen waarop stond: “TE KOOP: HANDGEBREIDE SOKKEN”. Ze had haar hele handel uitgebreid zichtbaar bij zich en zo reed ze overal rond. Ze scheen goede zaken te doen, want wie wil dat nou niet? Lekker warme, ouderwets door een oma gebreide sokken. ’n Slimme oma ook nog, want je moet er zo maar opkomen! Zit je toch niet voor niks te breien bij de televisie. Leuk…….!

3 reacties op “Van de sokken……

 1. syb

  januari 13, 2012 at 12:06pm

  hallo els hier je schoonzuster
  je hebt dit gezien op omroep friesland
  groetjes

 2. els

  januari 13, 2012 at 3:19pm

  @Ha Syb! Bedankt! Friezen zijn slim, maar dat wist ik al!
  @Irene: ik koop elk jaar al voetgeschilderde kerstkaartjes en dat vind ik al knap gedaan, dus voetgebreide sokken, nog knapper, zou ik zéker aanschaffen!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)