Schuld en boete…….

In eerste instantie dacht ik: “Die man heeft groot gelijk!” toen ik las over de topman van dat Twentse ziekenhuis, die vond dat een comazuiper (wat een wóórd trouwens, al dekt het de lading) van wie er in het weekend tien waren behandeld op de eerstehulpafdeling van zijn hospitaal, zélf maar moest opdraaien voor de kosten van die behandeling. Als je teveel drinkt, je doet dat toch echt helemaal zelf, dan gebeurt er van alles in je lichaam dat niet gezond is. Eigen schuld dus.

Maar wacht eens even…. dat kan in de toekomst nog verder doorgevoerd worden! Want als je ongezond eet, elke dag patat en frikandellen bijvoorbeeld, je aderen slibben dicht, je wordt te dik, je hart kan het niet meer aan? Je gaat naar je dokter en die zegt: “Afvallen!” en je doet het niet, wat dan? Of je kan maar niet van de sigaretten afblijven en je longen laten het afweten? Om het over onveilig vrijen met aids als gevolg maar niet te hebben. En zo kun je natuurlijk nog veel meer verzinnen. Het moet wel héél duidelijk zijn, dat je ziekenhuisopname een kwestie van ‘eigen schuld’ is, maar dan wordt het evengoed wel een moeilijke kwestie. D’r gaat geen mens meer naar de dokter! Moet die sector zelf aan het infuus!

Ik vind dat mensen, die zeggen dat aan de verkeerde kant begonnen zou worden met deze maatregel, gelijk hebben. Er zou voor zoveel ‘gezond verstand’ gepleit moeten worden dat het zover niet komt. Nederland wordt toch steeds slimmer? Maar zolang dat nog niet zo is moet iedereen, die problemen met z’n lijf heeft, gewoon adequaat geholpen worden. Daar is die zorgverzekering voor, die niet voor niks zo heet.

Het probleem is natuurlijk wel, dat mensen zulke eigenwijze en moeilijk te beleren wezens zijn, want het moet, op z’n Hollands, wel ‘gezellig’ blijven. Biertje d’r bij…….

3 reacties op “Schuld en boete…….

 1. fien

  maart 9, 2012 at 7:13pm

  Ook mijn eerste gedachte was, prima zaak. Bij nader inzien ging ik toch wat weloverwogener denken. Het is toch een aantasting van het solidariteitsprincipe. En men moet met de basis beginnen. Niet achteraf handelen.

 2. Irene

  maart 11, 2012 at 11:44am

  Dat gezond verstand daar kun je lang op wachten in een samenleving waar alcohol een onwrikbaar onderdeel van ‘gezelligheid’ is.

 3. els

  maart 11, 2012 at 4:55pm

  @Irene: Ik bedoelde eigenlijk ‘er zou zoveel gezond verstand in geramd moeten worden….’

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)