Bekwaam of onbekwaam, that’s the question…….

Even ’n onderwerpje dat mij zeer aangaat. De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schulz van Haegen, wil de rijbewijskeuring voor ouderen boven de zeventig afschaffen. En ik heb nèt ’n brief van de RDW ontvangen, die mij erop attent maakt dat op 29 oktober a.s. mijn rijbewijs verloopt en dat ik om dat te voorkomen de nodige stappen moet gaan nemen om op tijd te zijn. En wel direct. Omdat het verwerken van alle gegevens, die verzameld moeten worden rond mijn persoon, wel vier maanden kan duren. Nou, ik wil ze natuurlijk niet opjagen bij de RDW, stel je voor.

Maar hoe ik over de keuring die daaraan vooraf gaat denk? Die vind ik niet verkeerd. Ik rijd natuurlijk nog uitstekend, wat dacht je, maar wel het liefst waar ik zo’n beetje bekend ben en de gemene hoeken en gaten ken en bang voor parkeergarages ben ik ook niet, maar ik laat verder de zaak nogal eens over aan de jongere garde. We waren een paar weken geleden bijvoorbeeld in Amsterdam. Ik ben er geboren, heb er tot bijna m’n twintigste gewoond, ben er uitgebreid naar school geweest, heb er gewerkt en het is een mooie stad, maar niet meer voor mij in combinatie met een autostuur. En Engeland, waar we met vakantie naar toe gaan, is qua verkeer niks voor mij met dat linkse gedoe, dat overzie ik niet snel genoeg. Van zulke onvolkomenheden in mijn rijgedrag ben ik mij bewust en hou er rekening mee. Maar verder ben ik nog zeer ambulant en nuttig, al is het maar om de Bob te zijn, en ik vind autorijden ook leuk.

Het zou met die rijbewijsverlenging voor de ouderen trouwens wel ’n beetje goedkoper mogen. Het loopt nogal op. Ten eerste moet je naar de gemeente om een Eigen Verklaring-formulier te halen. Dat houdt in dat de ambtenaar een laatje opentrekt, dat papier eruit haalt, voor je op de balie legt en zegt: “Dat is dan negentien euro vijftig!” (Dat was het vijf jaar geleden dus). Op dat formulier moet je invullen, naar waarheid, of je iets en zo ja wat je mankeert. Dat verklaar je dus zelf. De arts, die je keurt, voegt daaraan dan toe wat hij daarvan denkt. Hij test je ogen, wat natuurlijk nuttig is, meet je bloeddruk, je moet een ochtendplasje meebrengen dat ter plekke wordt nagekeken en hij vraagt naar medicijnen en of je de laatste tijd nog voor pampus hebt gelegen of zo. Voor dit alles ben je dan ook gemiddeld zo’n vier, vijf tientjes kwijt. En dan nog de kosten van het verlengen natuurlijk.

Als dat allemaal heeft plaats gevonden wordt alles opgestuurd en dan moet je dus afwachten of je weer wordt goedgekeurd om deel te nemen aan het dagelijks verkeer. Dat is spannend. Handenwringend en biddend moet je dan al die maanden door die dat duurt, daar in Veendam. Nou, ik ga me maar weer storten in de procedure. Wish me luck…….

2 reacties op “Bekwaam of onbekwaam, that’s the question…….

  1. Sandra

    mei 23, 2012 at 9:20pm

    Het lijkt wel of je een kind gaat adopteren.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)