Zuinig…..

Weet  je het verkozen dialectwoord van 2012 al? “Pieneköttel”. Het komt uit de Achterhoek, Winterswijk en omstreken en het betekent “een bijzonder zuinig iemand”. ’n Knieperd zogezegd. Zo zeggen ze dat hier. Rondje aan de bar? Vergeet ’t maar, want hij is ’n knieperd.

Wat ik grappig vond was dat de nieuwslezeres die het woord bekend maakte het zo netjes uitsprak.

Om je de waarheid te zeggen vind ik pieneköttel leuker dan knieperd, maar ja ik woon in Apeldoorn en niet in Winterswijk. En eigenlijk zitten de pieneköttels in Den Haag. Maar het Metropole-orkest krijgt alsnog subsidie. Tot 2017. Nou ja, dan zien we wel weer. Ik ben tevreden over de pieneköttels, die daar over gaan.

Leuk woord. Bovendien rijmt ’t een beetje op konijnekeutel (laat die ‘n’  maar zitten vanwege het dialect) en dat is altijd leuk als je over een knieperd een sinterklaasgedicht moet maken…..

1 reactie op “Zuinig…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)