Brekende klompen…..

Er zijn van die sportclubs waar mensen van vader op zoon bij betrokken zijn. Wat zeg ik: hele families. Alles draait om hún club. Moeder staat achter de bar , wast de shirtjes, helpt mee het clubhuis schoon te houden. Vader klust bij de club nadat zijn actieve spelerscarrière voorbij is of hij is administratief van waarde. En de zoons en/of dochters zijn bezig net zo goed te worden als vader was.

Maar, las ik, sommige clubs worstelen met een probleem. De moderne vaders en moeders beginnen te laat aan kinderen. Er valt een gat in de opvolging. Vroeger zorgden de twintigers er al jong voor  dat ze ouders werden. Ze trouwden ook jonger, al dan niet gedwongen door de natuur. Er waren dus al snel nazaten die aangemoedigd konden worden aan de zijlijn. Maar omdat dertigers tegenwoordig vaak eerst effe wat anders gaan doen of er in ieder geval voor kunnen zorgen dat ze nog een poosje kinderloos blijven, valt er niks aan te moedigen. Dus crisis in de samenstelling van het ledenbestand.

Gisteren zag ik een filmpje over de Cannenburgher Boerendansers. Dat zijn zeventigers in klederdracht en op klompen. Leuk om te zien, maar er moet jong volk bij om ze te kunnen laten bestaan. Harm Edens interviewde ze en vroeg: “Maar zou het nou niet eens zo kunnen zijn, dat het gewoon over en uit is met de klompendanserij?” Maar nee, dat zou uit folkloristisch oogpunt toch wel erg jammer zijn, kreeg hij te horen.

Harm had er om ze te helpen een jonge danslerares bijgehaald. Die keek de boel zo eens aan en vond dat ze er meer bewegingen bij moesten maken. Een beetje molenwieken met je armen. De knarren zagen het niet zitten, vanwege omvallen en hartklachten en zo. Toen ging  Harm smoezen met de ( ook al aardig op leeftijd zijnde) accordeonisten. Die moesten het tempo van de muziek eens ’n beetje opvoeren. De klompen wat meer laten klepperen, zogezegd. Dat zouden jongelui ook aardiger vinden. Het klonk inderdaad wel beter, maar nee, ik vrees toch het ergste. Het Openluchtmuseum dan maar? Verdorie zeg, is er nou ook al crisis in de klompendansbusiness……?

2 reacties op “Brekende klompen…..

  1. Els

    april 16, 2013 at 1:39pm

    Nou, er zijn toch zo van die dingen waar je je zorgen over maakt, nietwaar…..?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)