Het feodale stelsel anno 2013…..

Toen ik gisteravond oppaste bij mijn jongste dochter, omdat ze ’n vergadering had, was haar oudste zoon nog niet helemaal klaar met z’n huiswerk. Hij zit op het tweetalig onderwijs en moet zijn verslagen en zo, ook als brugklasser al, inleveren in het Engels.  Dat valt niet altijd mee, maar ik heb wel ’t idee, dat hij z’n best doet.

Het was geschiedenis, waar hij mee bezig was. Over het Frankische Rijk of zoiets. Toen kwam hij het woord ‘feudal’ tegen. Wat het in het Nederlands was daar kwam hij natuurlijk snel achter via z’n laptop, feodaal. Ja, okay, maar toen wist ie nóg niet wat dat was.

Dan is zo’n ouwe oma natuurlijk handig. Ook nog een die veel Engelse costuumdrama’s kijkt. Dat is dan wel niet Frankisch, maar er komt nogal es wat feodaals in voor zo nu en dan. Ik kon het hem redelijk uitleggen.

Toen hij zijn huiswerk had uitgeprint ( waar gáát ’t toch heen met het handschrift van zo’n kind…..) ging ie naar bed. Ik vroeg: “Heb je je fiets nog binnengezet?” Hij had getraind bij voetbal, dus die stond er nog.  “Mama’s fiets staat ook nog buiten”, zei hij “dus dat doet zij wel.”

Nou já, zeg! Dat is toch wel een mooi staaltje feodaal gedrag, vind je niet…..?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)