Ommekeer…..

Dat de mannen in mijn huis de republikeinse gedachte aanhangen heb ik wel eens eerder verteld. En dat ik hink op twee gedachten. Ik vind dat sprookjesgedoe wel aardig, omdat ik nogal romantisch ben aangelegd. Maar ik kom toch tot de ontdekking, dat ik het steeds meer met ze eens ben. Dat komt niet door mijn huisgenoten, die beïnvloeden mij niet, hoor! Meer door mijn landgenoten en hun rare gekrakeel over van alles.

En het koningshuis is er destijds niet bepaald op een democratische wijze gekomen. Dat om te beginnen. Die Willem I was me er een. Dan de erfopvolging! Dat je over een land moet regeren doordat je toevallig  in een bepaalde wieg terecht komt is natuurlijk ook raar.  Toen Máxima en Willem vertelden dat Amalia zich al zéér van haar toekomstige taak bewust is, het kind is 9(!) , vond ik dat bijzonder eng. Zo’n meisje kán, al doen mensen in haar omgeving nog zo hun best, niet normaal opgroeien. Dan begin ik te hopen, dat ze d’r niet aan toe komt.

Dat haar vader op een gegeven en niet al te ver weg moment verstandig is en denkt: “Weet je wat, ik ga me weer helemaal met dat watermanagement  bezighouden. Het is daar in Afrika nóg steeds niet in orde en dat kan toch niet. De premier kan het hier wel af, daar heeft ie mij niet bij nodig. Ik kan belangrijker werk doen.” Mooi afbouwen, dat koningschap, dat wel. Geen militaire coup of zo, dat hoort niet en is ook nergens voor nodig. Gewoon gezond verstand.

En de kleur oranje  koesteren als een geschiedkundig gegeven. Wel in het Rijksmuseum even goed aangegeven waar die gekte en verering, in met name de eerste decennia van de 21 eeuw, 2013 was een topjaar wat dat betreft, vandaan kwam. Daar hebben ze vast nog wel ruimte voor dan. En anders gewoon nog ’n keer verbouwen. Zonder een duur vorstenhuis is daar dan wel geld voor.

De voetbalshirtjes mogen van mij wel oranje blijven, daar is iedereen nou eenmaal aan gewend en dan hoeven er ook geen liederen veranderd te worden. Alleen het Wilhelmus natuurlijk. Zonde van de melodie, maar ja, je kunt niet alles hebben.

Verdorie zeg, ik ben helemaal in de war.   Elswhere wordt republikein, wie had dat gedacht…..

4 reacties op “Ommekeer…..

 1. Ineke Snabel

  april 22, 2013 at 4:50pm

  Join the club Els. 😉 Ik ben het helemaal met bovenstaande eens!!

  Liefs, Ineke

 2. Menno Nicolai

  april 24, 2013 at 6:00pm

  Een fluwelen revolutie lijkt me ook wel wat. Ik ben alleen bang dat als we dan een president moeten kiezen dat het volk Gordon kiest.

 3. Cor

  april 24, 2013 at 10:10pm

  Als we dan moeten kiezen tussen WA en Gordon, dan toch maar koningsgezind.
  Onze koning(in) doet toch ook niet zoveel verder, behalve wat PR voor Nederland? En zo’n gekozen president zal vast meer willen dan alleen maar lintjes knippen. En ze kosten allebei geld… Nee, dan maar een beetje traditie en nog iets waar we gezamenlijk over kunnen hakketakken. Niemand die zich druk zal maken over een Presidentslied, maar een Koningslied verhit de gemoederen. Heerlijk toch, die folklore?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)