Persoonlijke omstandigheden…..

Vandaag kregen we een brief van onze huisarts. Hij zat in een blanco envelop, zodat we eerst dachten dat het iets onbelangrijks was. Maar dat was het niet. Een bijzonder epistel waarin de dokter aankondigde dat hij er mee ophield. Hij is nog jong, nog helemaal niet aan zijn pensioen toe, zoals onze vorige huisarts, maar hij gaat, wel in zijn vakgebied, iets anders doen.

Een poos geleden, al maanden terug, stond er bij de balie van de assistentes een mededeling, dat onze dokter wegens persoonlijke omstandigheden tijdelijk afwezig was en dat zijn praktijk werd waargenomen door een andere arts. Die hebben we daarna ook wel eens getroffen en dat was een erg aardige vervangster. Die ‘persoonlijke omstandigheden’ gingen ons, vonden wij, niks aan dus daar hebben we nooit naar geïnformeerd.

Uit de brief van vanmorgen bleek, dat onze dokter een burn-out heeft gehad. Hij kon, schreef hij, zijn werk, de stress over het nieuw betrokken gezondheidscentrum waar zijn praktijk deel van uitmaakt, in combinatie met zijn gezin met jonge kinderen, niet aan. De praktijk wordt nu overgenomen door een doktersechtpaar, van wie we de vrouwelijke helft al kennen. Grappig is, dat zij er nu tot november weer tussenuit gaat, want ze krijgen een kind. Ja, persoonlijke omstandigheden.:-)

Onze burn-out dokter gaat dus iets anders doen. Ik herinner me een gesprek, dat we met hem hadden toen we ‘m voor het eerst ontmoetten, een paar jaar geleden. Toen vertelde hij ter kennismaking dat we hem waarschijnlijk weinig zouden zien, als we tenminste niks ernstigs te berde brachten, want de assistentes namen nogal wat werk van hem over. Bloeddruk meten, oren uitspuiten, injecties, verbanden aanleggen, allerlei gevarieerd ‘klein’ werk dus. Er waren plannen voor een diabetes-verpleegkundige en eventueel nog andere parttime deskundigen.

En toen verzuchtte hij al : “Eigenlijk ben ik daar geen huisarts voor geworden. Maar het moet wel zo vanwege de efficiëntie!” Ik begrijp dus wel wat hij heeft gemist. We wensen hem natuurlijk veel geluk bij zijn keuze. Misschien gaat ie wel een mooi nuttig onderzoek doen. Uitvinden hoe iets ongeneeslijks te genezen is of zo…..

.....aan de wilgen.....

…..aan de wilgen…..

3 reacties op “Persoonlijke omstandigheden…..

 1. Irene

  augustus 1, 2014 at 1:14pm

  Zo iemand zou lekker een plattelandspraktijk moeten overnemen waar hij van alles en nog wat voor zich krijgt en niet alleen de crisisgevallen.

 2. Els

  augustus 1, 2014 at 3:03pm

  @Irene: waarschijnlijk dacht hij, dat Apeldoorn al platteland wás…..

 3. Paul

  augustus 2, 2014 at 1:36pm

  De werkdruk is voor veel huisartsen volgens mij moordend. De onze heeft al een paar burnouts achter de rug.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)