Eenlingen…..

.....niet toekomstig genoeg dus wég ermee.....!

…..niet toekomstig genoeg dus wég ermee…..!

Dat één van de drie huishoudens in Nederland ’n éénpersoonshuishouding is, vond ik best veel, zeg! Met de vergrijzing veel weduwen en weduwnaars uiteraard, dat is niet zo gek, maar er zijn ook veel jonge alleenstaanden.

Die laatsten hebben daar meestal zelf voor gekozen of het is nou eenmaal zo gelopen. Niemand tegengekomen met wie ze leven, geld en spullen wilden delen. Of misschien wel es tegengekomen, maar het zat er gewoon niet in. Soms wel eens even geprobeerd, maar het was het toch niet helemaal. Dan was alleen toch beter.

Bij de oudere alleenstaanden is er dan ook nog eens veel eenzaamheid doordat ze niet meer zo makkelijk hun huis kunnen uitkomen. Telefonische hulpdiensten weten daar alles van. Vaak zijn de medewerkers daarvan de enigen met wie zulke mensen nog contact hebben.

We hadden het er hier ook nog over hoe weinig rekening er wordt gehouden met van die kleinverbruikers, van wie er toch zoveel zijn. Door de supermarkten bijvoorbeeld. Kiloknallers, pakken toiletpapier van 32 rollen, 5-kilozakken aardappelen, wat moet je d’r mee? Wij zijn nog met z’n drieën en vinden zoiets al te veel! Als je van iets een kleine hoeveelheid wilt moet je daar in verhouding meer voor betalen, dus alleenzijn is ook nog eens duur.

Wij wonen toevallig in een rijtje van vier huizen, waarvan er drie bewoond worden door alleenstaanden. Ik heb niet het idee, dat die eenzaam zijn. Integendeel, twee daarvan zéker, zijn zeer reislustig en actief. De maatschappij verandert en snel ook. Ik las laatst ’n bericht, dat er meer kinderen geboren moeten worden, want anders gaat er van alles mis hier. Daar kun je mensen toch ook niet in dwingen?

Vroeger was het hebben van kinderen een soort levensverzekering, want dan had je kans dat je als ouders ’n beetje verzorgd aan je eindje kwam. Met die gedachte hebben kloris en ik ons nageslacht niet verwelkomd, hoewel onze zoon wel verschrikkelijk lekker kan koken. Dat is mooi meegenomen. We hebben het trouwens heel gezellig met elkaar en wij mankeren nog niks bijzonders en ook dat is mooi meegenomen natuurlijk. Daardoor is ons soort gezinsleven eigenlijk nog steeds ideaal te noemen en hebben we plezier van elkaar. Maar zou dat veranderen, en ik denk daar wel eens aan, hoor…..Niet te vaak, want dat heeft geen zin.Jezelf op de toekomst voorbereiden? Ben je gek, dat kan altijd nog en dat doen de slimme meiden ook al.

Voorlopig breken ze hier een eindje verderop een, in mijn ogen, nog prima winkelcentrum tot de grond toe af en zetten voor veel geld een tijdelijk winkelcentrum neer op de plek van een afgebroken school, waarvoor te weinig kinderen waren. De bejaarden, die er tegenover wonen en uitzicht hebben op de werkzaamheden, zijn wel blij met al de levendigheid, die zoiets geeft. Gezellig, gezellig…….

 

 

2 reacties op “Eenlingen…..

  1. Paul

    september 7, 2014 at 11:59am

    Wonend in Twente weet ik alles van een vergrijzende omgeving. Veel jongeren trekken hier weg vanwege het gebrek aan werk, al begint dat inmiddels te veranderen (er komen steeds meer bedrijven hier naar toe). In onze buurt hebben we enkele alleenstaande ouderen, en daar wordt door de buren goed op gelet. Sociale controle, maar op een goedbedoelde manier.

  2. Els

    september 7, 2014 at 1:03pm

    Dat gaat hier ook zo. Onze naaste buurvrouw is pas weduwe geworden dus alleenstaand. Ze is 83, maar redt zich nog uitstekend, rijdt nog auto (en goed ook!), maar toch weten wij wanneer ze niet thuis is, hebben de sleutel en haar kinderen zijn daar blij mee. Sociale controle dus. Op visite bij elkaar gaan we nooit, behalve op de verjaardagen. Maar verder is het contact over de schutting! Al bijna dertig jaar!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)