Toontje lager…..

In ons huis zijn we, sinds we Toon aan de muur hebben hangen, erg bezig geweest met de vraag hoe we energiezuiniger kunnen worden. We hebben nu overal ledlampen, de droger gebruik ik vrijwel nooit meer, want ik heb het droogrek in ere hersteld en het is gewoon een sport aan het worden! Leuk, hoor.

We hebben de glasvezel nu ook binnenshuis, nog niet in werking, want daar gaan vanwege procedures nog wat weken overheen, maar zoon heeft hierbinnen bijna alles voor elkaar. Daar heeft ie geen monteur bij nodig. Bedrijfsmatig is er dus ook nogal wat actie.

Hij heeft ook dingen in orde gemaakt, waarvan ik uiteraard niks begrijp, maar die ook weer energiebesparing opleveren. Alle lampen gaan nu ’s avonds met één druk op de knop uit. Dat hádden we al voor ’n paar lampjes, maar nu gaan ze allemaal. Met nog ’n knop gaan alle apparaten (en dat zijn er hier nogal wat), die ’s nachts allemaal ‘stand by’ stonden, op zwart. Ik kan nu ook heel leuk vanaf mijn telefoon de zonwering laten zakken. En ja, ook weer omhoog doen. Ons huis is ook beveiligd.

Het begint al aardig op ‘het huis van de toekomst’, zoals Chriet Titulaer dat in de jaren tachtig voor ogen had, te lijken. “Chriet Titulaer?”roept nu iedereen van onder de dertig, vijfendertig, “Wie is dat in ’s hemelsnaam?” Eigenlijk zou je even naar ‘m moeten googlen, want hij schijnt nog wel actief te zijn, maar toen was hij zo’n gadgetman, die het programma “Wondere wereld” presenteerde op de televisie. Had ie altijd allerlei gekke apparaatjes en zogeheten handigheidjes, vaak uit Japan.

.....Chriet.....

…..Chriet…..

Ik ergerde me altijd vreselijk aan zijn zachte ‘g’, terwijl ik daar bij andere met-zachte-‘g’-praters helemaal geen last van had. Maar dat kwam, denk ik, doordat ik niks snapte van wat hij vertelde, terwijl verder iedereen in huis enthousiast was over zijn programma.

Maar dat zijn allemaal van die techneuten. De dochters ook, hoor! En wat moet je dan als moeder? Ik heb heus wel wát bijgeleerd in de loop der jaren, maar echt snappen doe ik al die technologie nog steeds niet. En dat hoeft ook lekker niet, vind ik. Er dankbaar gebruik van maken, ja, je zou wel gek zijn als je dat niet zou doen natuurlijk. Energiezuinig uiteraard, dat wel…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)