Tastbaar…..

Afgelopen zaterdag (toen het zulk schitterend weer was, weet je nog wel?) waren we in Deventer. Een bijeenkomst van de Rotaryclub aldaar, die een aantal jaren geleden 75 jaar bestond. Ter gelegenheid daarvan hebben ze de gemeente Deventer met ondersteuning van de ANWB, die er ook wel belang bij had, tien plaquettes en een maquette cadeau gedaan. Die plaquettes bevinden zich bij en aan de historische gebouwen, waarvan Deventer er nogal wat heeft. De maquette slaat op de historische binnenstad. Wij waren bij de onthulling van de laatste, tiende plak van de serie: de Boreelkazerne. (Onze zoon, die ook even mee was zei: “Hier ben ik nog afgekeurd voor de militaire dienst!” Ze hadden er van zijn lichting destijds te veel en hij werd afgekeurd vanwege zijn lengte (1.84! ) en het feit dat ie een bril droeg. Hij had geen bezwaar.)

De plaquettes zijn vervaardigd door de Duitse beeldhouwer Egbert Broerken van wie ik, doordat ik toevallig naast mijn kloris stond, nog een hand kreeg. Het is een kunstzinnig uitziende man en hij spreekt inderdaad Duits. Zie ook de link: clubnieuws.

Dat wij er waren kwam doordat ze de plaquettes ook hebben voorzien van een brailletekst, zodat visueel beperkte mensen tijdens een stadswandeling kunnen lezen voor welk gebouw ze zich bevinden. Het gebouw zelf staat er ook in reliëf op, zodat ze weten hoe het er uit ziet.

Kloris was aangezocht om de brailletekst publiekelijk voor te lezen. Vervelend vond hij, dat hij dat direct na de onthulling van de plaat moest doen en geen gelegenheid had gehad die vantevoren te lezen, want dan had hij kunnen ontdekken, dat die niet gecontroleerd was door een brailledeskundige. Er was geen of te weinig rekening gehouden met spaties en de letters en ook de cijfers van jaartallen stonden te dicht bij elkaar. De voorlezing ging verder wel goed, hoor, maar echt zo vlotjes als anders ging het niet. Dat lag dus niet aan de voorlezer, want die is brailledeskundig. Of het op alle plaquettes moeilijk is weten we niet, want die heeft ie niet gelezen. We gaan de stadswandeling nog wel es een keertje doen.

Het idee is natuurlijk schitterend! Onze zoon, die een ICT-business heeft (zie onderaan deze pagina) vindt, dat ze er iets aan moeten koppelen, zodat er een gesproken tekst uitkomt, maar ja, dat moet historisch verantwoord maar kunnen natuurlijk. Want of de gemiddelde visueel beperkte stadswandelaar het braille zodanig beheerst dat ie d’r uitkomt, is maar de vraag.

Maar het idee van de Rotary, de ANWB en de gemeente zal een boost geven aan het toerisme. Er zijn zoveel leuke en mooie plekken en gebouwen in Deventer. En het is er gezellig! Vooral op zaterdag met mooi weer…..

.....dat hek nog op dezelfde plaats, maar de manschappen zijn naar huis, zagen we .....

…..dat hek nog op dezelfde plaats, maar de manschappen zijn naar huis, zagen we …..

 

4 reacties op “Tastbaar…..

 1. Irene

  oktober 22, 2014 at 9:12pm

  Zo, staat die kazerne er nog steeds? Daar heeft mijn vader jaaaaaren gewerkt, ik ben er als dreumes nog bij sinterklaas geroepen (van de personeelsvereniging).

 2. Els

  oktober 23, 2014 at 1:03am

  Leuk! En vast nog met een onvervalste zwarte piet erbij! Ze hebben de kazerne erg mooi opgeknapt trouwens. Op deze foto ziet het hoofdgebouw, het enige dat er van alle gebouwen is blijven staan, d’r wat kleurloos uit, maar nu zitten er kantoren, een callcentrum en een grote winkel met “zwerfsport”-artikelen in. Sinterklaas heeft er weinig meer te zoeken, denk ik…..

 3. http://www./

  november 4, 2016 at 11:43pm

    aji nosaNovember 11, 2012ass,wr,wb……speechless deh…makasih banyak2 admin. semoga kita semua diberikan kemudahan n keberkahan dari allah azza wa jalla dalam menggandrungi al-qur’an sehingga suatu saat nanti kita bisa menjadi seorang hafidzh yang dimuliakan allah azza wa jalla..aamiin.

 4. Hola Josep, les samarretes les envíem a domicili, són 8€ més despeses d’enviament (uns 5€). Si vius a València o voltants podem vore la manera que la pugues recollir a algun lloc i estalviar les despeses.Moltes gràcies, salutacions

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)