Geen giroblauw…..

Ze zijn hier in Apeldoorn bezig 99 roze fietsen in lantaarnpalen te hijsen. Dat is vanwege de Giro d’ Italia, die dit jaar vanuit onze stad van start gaat. Een hele eer natuurlijk en het is de 99e editie van die wielerwedstrijd, vandaar dat gekke aantal fietsen. Hoewel ik niet denk, dat er mensen zijn, die ze gaan tellen. Ze worden opgehangen langs de route, die de renners gaan rijden. Van de Loolaan naar het Omnisportcentrum.

Ze gebruiken er weer fietsen voor die, na langdurige opslag in de politiekelder, nooit zijn opgehaald door hun eigenaars. Hebben ze al eens eerder gedaan toen er een WK baanwielrennen was hier, alleen waren de fietsen toen in alle kleuren van de regenboog. De Giro is roze, blauw is uit den boze. En uit de mode.

Nu we toch over fietsen bezig zijn: ze zeggen, dat er steeds minder zogeheten ‘herenfietsen’ worden gebruikt tegenwoordig. Die stang, die toch het kenmerk is van een echt mannenrijwiel, zit veel mensen in de weg. Dat komt door de vergrijzing, vindt men, omdat ’t veel heren niet meer zo lukt die jolige zwaai er overheen te maken. En dan wordt het een beetje zielig. Dan is een lage instap, zoals die op bijvoorbeeld een zogeheten ‘damesfiets’ het kenmerk is, een stuk makkelijker. De E-bikes hebben die lage instap al vanaf het begin van hun bestaan, omdat ze in eerste instantie voor de oudere of ondersteuningbehoeftige mens bedoeld waren.

En het imago van de omafiets is ook veranderd natuurlijk. Het is helemaal niet gek meer, dat je er, als wie dan ook, op fietst. Jonge meiden sowieso, die versieren het stuur met bloemetjes, scholieren hebben kratjes voorop, vaders de kinderzitjes voor-en achterop. Leuk, hoor! Maar nu willen ze die mannenfiets met stang gaan verwijderen van de verkeersborden! Als ‘niet meer van deze tijd’. Moeten ze niet doen. Ten eerste, wat kost dat weer niet en ik las, dat het ook nog wettelijk geregeld moet worden zoiets en het is toch historisch, nostalgisch zelfs. Menig verliefd paar heeft goeie herinneringen aan die stang! Het was erg gezellig fietsen, het was alleen voor de mannelijke helft van het stel comfortabel, maar dat had je er als vrouw graag voor over.

Ze zijn er in Apeldoorn vroeg bij met die roze fietsen in de lantaarnpalen, want de start van de Giro is pas op 6 mei a.s., maar kom, een beetje kleur in deez’ sombere tijden is nooit weg en dan wéét je de route van de eerste tijdrit alvast…..

.....mooi roze op hoog niveau is niet lelijk.....

…..mooi roze op hoog niveau is niet lelijk…..

5 reacties op “Geen giroblauw…..

 1. jan

  januari 22, 2016 at 9:30am

  Ik las gisteren over de stang en ik realiseerde me dat ik me nooit eerder heb afgevraagd waarom die stang nodig was. Behalve dan als zitplaats voor kinderen (vroeger zat ik op de stang van vaders fiets en mijn broertje achterop, benen in de posttassen) en dames. Maar comfortabel was het nooit om op een stang te zitten. Ik zie er het nut niet van in. Net zo min als ik begrijp waarom auto’s met een automatische versnellingsbak het niet gehaald hebben. Iets met sportiviteit geloof ik.

 2. Peter Weehuizen

  januari 22, 2016 at 1:19pm

  Vroeger werden fietsframes gesoldeerd en werd van buizen gemaakt. Een frame van een herenmodel was daardoor veel stijver dan dat van eens damesfiets. Dat kon je goed merken als je met losse handen fietste. Omdat ze tegenwoordig vaak niet meer de klassieke buizenframes gebruiken treed dit probleem niet meer op. Maar met een meisje op de stang fietsen was (is) wel heel erg leuk!

 3. Wieneke

  januari 24, 2016 at 2:46pm

  Wat een eczeemverwekkende kleur roze, zeg.
  Ik dacht eigenlijk dat die stangen ervoor waren omdat de meeste mannen groter en zwaarder zijn dan vrouwen en dat zodoende de fiets extra stevig werd.

 4. Paul

  januari 25, 2016 at 3:26pm

  Tja de minister van Verkeer en Waterstaat moet natuurlijk zich ergens mee bezighouden. Dus waarom dan ook niet met het moderniseren van de verkeersborden. Wat gaan ze na de Giro met die roze fietsen doen? Weggeven?

 5. els

  januari 25, 2016 at 4:41pm

  Daar is vast wel een leuke actie mee te organiseren! Mensen die moeilijk doen over andersgeaarden er een poosje op rond laten rijden of zo! Opvoedkundig, toch?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)