Opinie…..

.....onderzoekt meningen.....

…..onderzoekt meningen…..

Het peilen van de mening, die de ‘gemiddelde Nederlander’ er op na houdt, wordt sinds jaar en dag uitgevoerd door Maurice De Hondt. Die telling schijnt veel mensen hevig te interesseren en er wordt onwijs veel belang aan gehecht. Daar heb ik zo mijn twijfels over, want wie zijn die mensen die om hun mening worden gevraagd en hoeveel zijn dat er bijvoorbeeld? Zijn ze wel zo ‘gemiddeld’? En is hun mening ’n beetje stabiel?

Hoe gaat zo’n peiling in z’n werk? Bellen ze mevrouw Pieterse, die net bezig is met de was of houden ze meneer Jansen aan op straat, die net op weg is naar de Albert Heijn? Of Jeffrey, die onderweg is naar het arbeidsbureau om te kijken of er nog een baantje voor ‘m is? Ik noem maar een dwarsstraat. Of bellen ze steeds dezelfde mensen om die naar hun mening te vragen?

Zo’n opiniepeiling veroorzaakt onrust, vind ik. En er zijn peilingen over de gekste dingen! Politici worden er onzeker of overenthousiast van. Gaan dan feestelijk twitteren en zo. Laten die lui eerst maar eens iets laten zien, dat ze verstand van politiek hebben. En het beste voorhebben met de inwoners van het land, waar die zich ook bevinden. In opvangcentra bijvoorbeeld.

Heb je daar dan zo’n opiniepeiling voor nodig, denk ik dan? Nu ‘weten’ we weer dat die PVV-er Kamervoorzitter had moeten worden in plaats van die slimme, van allochtone oorsprong zijnde, vrouw. Slim, allochtoon, vrouw en ook nog es PvdA, je kunt dus wachten op de mening die Maurice met zijn bureau boven tafel heeft gehaald. Nou ja, ik hou dus niet van opiniepeilingen, dat is duidelijk.

En het heeft hier een ietsiepietsie gesneeuwd. Wat vind ik daarvan? Te weinig, het had best wat meer mogen zijn, het is tóch zondag en morgen zien we dan wel weer. Ze moeten mij dus maar nooit naar een mening vragen…..

1 reactie op “Opinie…..

  1. jan

    januari 18, 2016 at 6:30pm

    Ik leef al 28 jaar met kijk- en luistercijfers en sinds drie jaar met (internet) pageviews. Die pageviews kun je exact meten, maar hoe dat met die kijk- en luistercijfers gaat is me altijd een raadsel geweest. Ja, mensen hadden vroeger (misschien nog wel) een kastje thuis waarop je kon zien waarnaar ze keken. Ik heb jaren lang honderden vrouwen- en ouderenverenigingen door de studio geleid. Telkens vroeg ik aan de dames en heren wie zo’n kastje had. Ik heb nog nooit een opgestoken hand gezien.

    Vorige week las ik dat organisatoren van evenementen een slag slaan naar het aantal bezoekers. Cijfers . . . . .

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)