Speeltijd…..

.....afbeelding gevonden via internet, tja.....

…..afbeelding gevonden via internet, tja…..

Als je het speelgoed en de bordspelen van nu vergelijkt met wat wij vroeger hadden, zijn we gauw klaar. Wij hadden Mens erger je niet, Monopoly, (waarbij mijn vader áltijd won!), Ganzenbord en wat kwartetspellen. Voor als het regende, want wij speelden best veel buiten.

Maar één spel kan ik me nog heel goed herinneren. Dat heb je vaker als je zo oud bent als ik, dat er dan van alles boven komt drijven. Schijnt heel normaal te zijn gelukkig. Mijn broer en zusjes waren nog klein of zelfs nog niet geboren, toen ik dat spel had. Raar is, dat ik de naam niet meer wist, maar wel de uitgever! El Pintor. En omdat ik die naam nog wist kon ik er wat over opzoeken.

Ik vond op www.oudejeugdboeken.nl het hele verhaal over El Pintor, die een uitgeverij “Corunda” had op de Keizersgracht in Amsterdam, waar ik toen woonde. Hoe het de Joodse familie is vergaan moet je zelf maar lezen, geen leuke geschiedenis. De genoemde site van nu is prachtig en je kunt je nostalgische hart ophalen. Helemaal als je bejaard bent en bijvoorbeeld ook nog Amsterdammer.

Maar ik vond mijn spel! Uitgegeven in 1942 en ik heb het vast voor mijn zevende of achtste verjaardag gekregen. Flora Bloemenstalletje heet het. Achtergrondplaten met sleuven erin van een bos, veld, tuin, sloot, wei en duin. Kaartjes erbij met bloemen, die je dan op hun juiste habitat moest zetten via die sleuven. Ik heb er uren mee doorgebracht en veel van geleerd ook. Ik ken heel veel wilde bloemetjes, die ik zo kan benoemen dank zij mijn spellenmap van El Pintor uit de oorlog.

Okay, internet helpt ook als je iets niet meteen weet, maar van mij mag er nog wel meer komen bovendrijven. Vind ik leuk. En nee, hoor, niet alles was vroeger beter, maar soms…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)