Giraal Apeldoorn…..

Apeldoorn is roze, want de Giro d’Italia start morgen in onze stad. Vanmiddag worden op het Marktplein bij het stadhuis de wielerploegen voorgesteld en morgen gaan de renners in een tijdrit één voor één van start. Dat doen ze vanuit het Omnisportcentrum hier vlakbij. De ‘Grande Partenza’.

We hebben als bewoners van deze wijk een brief gekregen van de organisatie, waarin staat dat we eigenlijk alleen op de fiets of te voet onze buurt kunnen verlaten morgen. Tot 12 uur ’s middags kan er op een paar plaatsen met verkeersregelaars de route nog worden overgestoken per auto, maar terug naar huis is na twaalven dan niet meer mogelijk. De Laan van Zevenhuizen, onze ringweg, wordt een détourroute voor de ploegleiderswagens, die met zeer hoge snelheid zullen langsrijden volgens de brief. (Iets dat buurtbewoners nooit mogen zonder een bekeuring op te lopen!) Maar het is een hele happening. Wij blijven dan ook lekker thuis.

Dat ‘roze’ is al weken een toverwooord. Er hangen zelfs al maanden roze fietsen in lantaarnpalen langs de te rijden route. Maar er hebben al die tijd ook allerlei dames ’n soort roze dassen zitten breien, die ze met behulp van keukentrapjes de lantaarnpalen hebben omgedaan. Met meters breiwerk stonden ze in de krant. Winkels, (natuurlijk met name de Italiaanse) restaurants en gebouwen zijn roze gekleurd, nou ja, van alles dus. Zoals oranje soms de kleur is bij het voetballen, is dat roze nu de wielerkleur.

.....óp naar de Loolaan.....!

…..óp naar de Loolaan…..!

De organisatie verwacht heel wat mensen morgen. “Apeldoorn is even het centrum van de wielerwereld!”zeggen ze. Ze hebben d’r mooi weer bij en dat vind ik leuk voor ze. Met de start van de Tour de France vorig jaar in Utrecht was dat ook zo gezellig. Dat is toch gewoon boffen, omdat je dat nou net niet kunt regelen als organiseerders.

Iedereen vindt dat Tom Dumoulin die roze trui morgen maar even moet regelen. Hijzelf stookt dat vuurtje heel beslist niet op. Verstandige jongen. We zien en horen het allemaal wel. De televisie staat aan morgen en we zien er naar alle waarschijnlijkheid meer van dan menige toeschouwer langs de route. Sportief zijn we overigens wel, hoor, vooral mijn kloris, die zeker twee, drie keer per maand met z’n voorrijder op de tandem zit. Ik bedoel maar. Dat is ook wielersport…..!

1 reactie op “Giraal Apeldoorn…..

  1. Sandra

    mei 5, 2016 at 2:54pm

    Zaterdag zijn wij aan de beurt hier. Kunnen we ook maar aan 1 kant onze wijk uit. Het is de Gelderse Giro, maar ze pikken hier net een hoekje Utrecht mee, daar ligt namelijk net een berg(je). En wij moeten nou net zaterdag naar Gelderland…. (Maar we hebben geen brief gekregen trouwens.)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)