Rijtijdenbesluit…..

.....hoe groot moet je een bord dán maken.....?

…..hoe groot moet je een bord dán maken…..?

Toen wij, ongeveer een jaar geleden, een nieuwe auto kochten, die overigens wel op mijn naam staat, en ik na een zware kou een rare duizeltoestand doormaakte, waardoor ik mezelf nou niet direct een betrouwbare verkeersdeelnemer vond, heb ik besloten om, als het niet strikt noodzakelijk is, niet meer te rijden. Onze oudste zoon staat verzekeringtechnisch geregistreerd als de hoofdbestuurder van mijn auto.

Er kan natuurlijk een noodsituatie zijn, waardoor mijn rijbewijs zijn diensten nog kan bewijzen, maar liever niet. Ik vind het ook niet meer leuk. En dat was vroeger anders. Ik reed graag. Ook als het hartstikke ver weg was. Geen punt. Maar ik vind er niks meer aan. Mijn zoon rijdt graag en veel, dus een probleem is er eigenlijk niet. Indien nodig komen we waar we moeten zijn, dank zij hem, dat wel.

Ervaren ben ik na 58 jaar rijbewijsbezit natuurlijk wel en daarom snap ik ook absoluut niet hoe, helemaal op een snelweg, waar alles goed staat aangegeven, iemand op de verkeerde weghelft raakt en gaat spookrijden. Iemand van 87 was dat gisteren. “Misschien was de man in de war”, zegt de politie. Ze kunnen het hem niet meer vragen, want hij is dood. En zijn tegenligger ook, een moeder van 39 met drie jonge kinderen, die in het ziekenhuis liggen, van wie er twee in kritieke toestand verkeren. Een afschuwelijk ongeluk, waar je hart van overslaat.

Mijn buurvrouw van bijna 85 knort in haar blauwe autootje nog overal heen. Ze rijdt nog feilloos. Daar ben ik wel een pietsie jaloers op, hoor! Maar ze is stoerder dan ik. Ander type, zullen we maar zeggen. Hoewel ze vertelde, dat ze het fijn vindt dat ze, als ze volgende week met haar kinderen op vakantie naar Engeland gaat, niet hoeft te rijden, want dat doet haar zoon. Ze heeft jarenlang in Engeland en Australië gewoond, dus dat ligt niet, zoals dat bij mij zou zijn, aan het linksrijdende verkeer! Gewoon even niét rijden, maar ontspannen zijn. Heerlijk, zegt ze.

De minister van Verkeer zegt, dat ouderen in het verkeer niet per se slechter hoeven te rijden dan mensen die jonger zijn, en dat is ook zo. Maar dat vooral familie en vrienden een adviserende rol zouden kunnen spelen lijkt me niet verkeerd. En dat oudere mensen heel graag zelfstandig en mobiel willen blijven kun je ze ook niet kwalijk nemen. Het blijft lastig om eerlijk bij jezelf te rade te gaan wat het beste is. Je kunt gewoon beter actief autorijden vanwege de drukte niet meer leuk vinden, zoals ik dus. Moet je wel zorgen voor een aardige altijd bereidwillige chauffeur, zoals wij deden destijds. Die ook graag autorijdt, dat scheelt. Maar daar moet dan je wel al tientallen jaren van tevoren aan denken natuurlijk……!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)