Vereniging…..

Politiek, daar heb ik nooit zoveel van begrepen. Belangstelling had ik uiteraard wel, het gaat toch over dingen die je wel moeten interesseren, omdat ze ook over jou en/of je omgeving gaan. Maar die interesse komt eigenlijk, bij mij dan, meestal naar boven als de besluiten al genomen zijn door de mensen die er over gaan en dat is dan knap laat uiteraard. En dan verbaas ik me erover. Heeft niemand wat aan, maar ja.

Zo begrijp ik niet, dat mensen die bij een bepaalde partij aangesloten zijn, zich kunnen afmelden bij hun club en dan gewoon met behoud van hun zetel(s) in de Tweede Kamer, die ze te danken hebben aan hun ‘oude’ partij, een nieuwe kunnen beginnen en gewoon het geld dat ze verdienen door dat Kamerlidmaatschap kunnen blijven opstrijken. Zo kun je je ideetjes kosteloos kwijt. Dat klopt principieel toch niet? En verder denken mensen nog even voor de aankomende verkiezingen allerlei partijtjes te beginnen met namen, die zeer ‘vernieuwend’ klinken, maar waarvan je maar moet afwachten of dat ook zo is. Zo versplintert de boel aardig en moeten we maar afwachten of Jan Splinter door de winter komt.

Een poos geleden waren we bij het Europees Parlement in Brussel op bezoek bij een Nederlands lid van dat parlement (ze is inmiddels weg daar, gewoon een andere baan, hoor) en die vrouw was lid van de groep ‘Verenigd Links’. Ik weet nog, dat ik dat zó’n mooie naam vond. Allerlei mensen, met uiteraard linkse ideeën over milieu, armoede, werkgelegenheid en zo, die zich ‘verenigd’ sterk maakten. Het heus niet altijd met elkaar eens zullen zijn, maar zich sámen sterk maken voor iets, omdat ze in een eigen klein clubje niet veel zouden bereiken. Dat vond ik toen wel een mooi gegeven, waar ze hier ook wel iets mee zouden kunnen doen. Of denk ik weer eens te simpel? Hoe rommelig het op dit ogenblik in ‘Brussel’ toegaat met dat Ukraïne-referendum bijvoorbeeld, nou ja, ik volg het, maar dat is een van de vele rommelige toestanden in de wereld, waarvan je de uitslag moeilijk kunt voorspellen. Politiek, hè, dan weet je ’t wel…..handelsbelangen voorop.

Even iets ‘lokaals’: hier in Apeldoorn zijn ze bezig over het inleveren van afval. Plastic afval wordt opgehaald, restafval moet je zelf wegbrengen en je moet zorgen dat dat zo weinig mogelijk is. Tien keer per jaar een zak inleveren is het streven. Wij zetten de grijze bak meestal eens in de zes weken buiten, want meer hebben we niet aan rest. We vinden dat zelf niet te vaak, maar ín die bak zitten dan wel meer zakken dan één. Ik ben benieuwd wat ‘ze’ erop gaan verzinnen, want er zitten wel haken en ogen aan dit gedoe. We zouden vanwege dat plastic dan wel een oranje deksel krijgen op onze grijze bak. Hoeven ze niet de hele bak te vervangen en er mag dan dus alleen plastic afval in.Ze draaien al proef in een paar wijken, dacht ik. Een idee hoe dat allemaal gaat heb ik natuurlijk niet, want zoals het nu is, vind ik het eigenlijk prima, maar het zal wel weer een kwestie van geld zijn, die verandering. We brengen ons plastic afval nu altijd al weg naar de bakken bij de supermarkt, geen gewichtig gedoe, want het weegt minder dan het restafval.

Maar ik heb al zitten denken over nog een nieuwe partij, met een goeie naam, die de lading dekt. “Partij voor afvalligen” lijkt me wel wat, kun je alle kanten mee op, links, rechts of, weet ik veel, misschien wel rechtdoor! Dat wordt dan een partij voor alle gezindten, politiek verenigd met een oranje deksel d’r op. Leuk voor Willem en Máxima…..

.....oranje boven.....

…..oranje boven…..

2 reacties op “Vereniging…..

  1. Arnoud Hugo

    december 13, 2016 at 11:56pm

    Dat minimaliseren van restafval willen ze bij ons in Amstelveen ook gaan doen. Onze ‘groene gemeente’ gaat het dan nog zwaar voor de kiezen krijgen, met al die vuilniszakken in de bosjes.

  2. Els

    december 16, 2016 at 12:41am

    Onze gemeente ook gezegend met veel bos en struik, eveneens groen dus, zou hetzelfde probleem kunnen krijgen. Of een paar slimme jongens zetten een ophaaldienstje op, tegen vergoeding uiteraard…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)