Grof geschut…..

.....modern vloeken.....

…..modern vloeken…..


“De Bond tegen het vloeken” bestaat 100 jaar. Tijd voor een feestje? Als de Bond geslaagd was in zijn streven zou een jeugdiger jubileum leuker zijn geweest en een vroegtijdige opheffing zelfs nog beter. Of men had zijn naam moeten veranderen in Bond tegen grof taalgebruik, want vloeken is eigenlijk alleen godslasterlijk. Nu zoveel mensen de band met het Hogere hebben losgelaten of er in ieder geval alleen op papier nog iets van te vinden is als RK of NH achter hun naam, vloeken onkerkelijken vrolijk mee natuurlijk.

Grof taalgebruik vind ik erg vervelend klinken. En het nare ervan is, dat er gewenning optreedt, je gaat het normaal vinden als horend bij deze tijd. Kijk, als ik eerlijk ben (en dat ben ik bijna altijd…..) dan ontsnapt mij ook wel eens wat, waarvan ik dan zelf denk: “Zo, moeders, gá je lekker?”. Als iets niet lukt of zo, meestal iets fysieks.

Als onze premier “Pleur op!” zegt, lig ik daar niet wakker van. Meer van het de reden waaróm ie ’t zegt. Hij is een netjes opgevoede Hagenaar, want was hij een Hagenees, dan had ie d’r nog een ‘t’ achter geplakt. Ik had Haagse familie, daarom weet ik zoiets. Maar er wordt in de hogere Haagse kringen sowieso wat ‘losser’ gesproken tegenwoordig, dat weet iedereen.

Als je trouwens wel eens van die ouwe reportages hoort, die ze de laatste tijd nogal eens van stal halen en de verslaggevers zo uiterst keurig hoort praten met onderdanig respect voor de ge-interviewde politicus, nou, dat waren Andere Tijden, hè? En Philip Bloemendal van het Polygoonjournaal in de bioscoop, nog niet eens zo heel lang geleden, kon er ook wat van. Gooide er nog wel eens een grapje doorheen, maar verder zuiver Nederlands, hoor.

De Bond tegen het vloeken ergert zich aan het hedendaagse grove taalgebruik, las ik. Ik erger me aan het gemak waarmee het gebeurt. Het wordt ook niet gecorrigeerd, want wie zou dat moeten doen? Ouders in de eerste plaats natuurlijk, scholen zouden er op kunnen letten. Maar als vader zich op z’n vingers slaat bij het klussen, zegt ie niet “potverdriedubbeltjes” en een docent met een klas vol pubers die zitten te klieren leest ook wel eens het woordenboek voor, neem ik aan. Dus “De Bond tegen het vloeken” heeft nog wel bestaansrecht. Schuttingtaal werd straattaal en daar moet je verstand van hebben. Er komt nog wel wat bij, bij die honderd jaar. Best lang, hè? Hónderd jaar, verdomd lang eigenlijk…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)