Alcoholvrij en toch bezopen…..

In Arnhem vangen ze verschillende clubs voor ouderen op. Dat doen ze in centra, die beheerd worden door de SWOA, oftewel de Stichting Welzijn Ouderen Arnhem. Daar wordt gebiljart en gekaart onder andere. Gezellig, gezellig. Maar nu hebben ze bij de SWOA besloten, dat er geen bier of wijn meer mag worden geschonken. Om een gezondere levensstijl te bevorderen onder de ouwe knarren.

Nou, dat besluit viel faliekant verkeerd, hoor! Het geldt al vanaf 1 januari en sindsdien komen de mensen, voor wie de activiteiten een ontspanning zouden moeten zijn en bovendien een ontmoetingsmoment met andere ouderen, even snel een paar biljartjes leggen en die taaien meteen weer af naar huis. (Of naar de kroeg, waar wel bier is, dat kan natuurlijk ook!) De gezelligheid is weg, zeggen ze. Iemand van 83, die aan het eind van de avond altijd nog een advocaatje met slagroom nam, of ie nou gewonnen had of niet, heeft ook niets meer te lepelen.

Kaartclub “’t Natje”, tja, dan heb je je naam natuurlijk niet echt mee in de Ouderenzorg, maar dat terzijde, is al verhuisd naar een andere locatie. Naar het honk van de Scouting nota bene, waar ze wel ’n biertje mogen nuttigen. De voorzitter van de biljartclub zegt dat je een pak kaarten makkelijk mee kunt nemen naar een andere plek, maar dat dat met biljarttafels niet zomaar kan. Het besluit van SWOA, waar het woord “welzijn” nota bene in hun naam zit, vinden hij en zijn mede-biljarters gewoon ‘bezopen’.

.....en boven de zestig ook niet.....

…..en boven de zestig ook niet…..

Het woord ‘betutteling’ staat dan ook nogal eens op de protestborden die ze hebben gemaakt. Bovendien is er nog nooit iets voorgevallen dat op misbruik wijst, zeggen ze. Twee biertjes meestal, nou ja en dat advocaatje dan als uitspatting. Ze zijn bang dat ze aan de ranja moeten. Dus zal de horeca in Arnhem er wél bij varen als ze nog wat gezelligheid willen.

Ik vind het maar raar, dat zoiets kan. De SWOA wordt gesubsidieerd door de gemeente om het welzijn van oudere mensen in de gaten te houden, die bij elkaar komen om wat gezelligheid te ervaren. Mocht er een innemer tussen zitten, dat kan natuurlijk, dan moet je die in de gaten houden, maar daar heb je een voorzitter voor en de bar wordt beheerd door een (weliswaar vrijwillige) medewerker, die voor zijn taak berekend moet zijn. Dan stel je maar een tijdelijk toegangsverbod in of zo. “Jan, niet meer dan twee, of je wordt geschorst voor drie weken.” Doen ze bij voetballers ook na ’n misdraging.

Ik denk, dat zo’n alcoholverbod, en het ging bovendien alleen maar om ’n biertje of ’n wijntje, hele gekke toestanden juist bevordert. Nog afgezien van het feit, dat er wordt beslist over mensen, die meer dan volwassen zijn en helemaal zelf willen bepalen of ze een andere levensstijl nodig hebben. Misschien wel, maar daar gaat het SWOA niet over.

Ze zijn niet de enigen, hoor, over wie beslissingen worden genomen waar ze zelf geen moer mee te maken hebben gehad. Bij blinden gebeurt dat ook. Onze oude werkgever heeft, hoorden we, in december een kerstdiner georganiseerd zonder wijn bij het eten. Ik heb al eerder verteld, dat wij precies op tijd vertrokken zijn. Er wordt geen alcohol meer geschonken. Wat revalidanten op hun kamers uitspoken en onder de kurk hebben weten ze daardoor waarschijnlijk niet, want (in onze tijd tenminste) was het motto dat bij de drempel van de kamer de privacy van de cliënt begon. De verantwoordelijkheid dus ook. Dat klinkt volwassen.

Zoals je ook oudere mensen zou moeten behandelen……

1 reactie op “Alcoholvrij en toch bezopen…..

  1. Wieneke

    maart 11, 2017 at 9:30am

    Met stijgende verbazing en verontwaardiging heb ik dit gelezen. Ongelooflijk! Wat een idiote betutteling van ouderen. Het wordt steeds gekker in dit land! Je hebt het wel over mensen, die nu niet echt oeverloos zuipend hun leven hebben geleefd, want dan waren ze er al lang niet meer. Het gaat toch maar om een gezellig glaasje bij een prettige bijeenkomst .Maar wel blijven zeuren over die eenzaamheid van ouderen. Tegelijkertijd pakken ze mensen hun leuke dingen af. Bah!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)