Hoe heurt het eigenlijk…..?

Er is nogal wat te doen over de opleiding, die basisschool-leerkrachten moeten volgen om hun wat karig betaalde baan in het onderwijs te krijgen. Wie daarvoor kiest vindt jonge kinderen de moeite waard, hoewel dat volkje wellicht niet zo volgzaam meer is als in mijn tijd. “Mondig” noemen ze dat.

Kinderen van tegenwoordig zijn ook nogal eens behept met door afkortingen aangeduide gedragsproblemen CD, ADD, ADHD, ik noem maar wat, er is nog veel meer, hoor. Vroeger had je ook van die kinderen, maar wist niemand hoe het heette en dat was wel zo overzichtelijk. Gewoon een kind met gebruiksaanwijzing, zei men dan. Dyslexie komt ook vaker aan het licht. Nou ja, je ziet wel: leerkracht op een basisschool zijn is geen makkelijke baan. Als je kinderen met een taalachterstand in je klas hebt, heb je die moeilijkheid ook niet zomaar weggewerkt. Je moet dus een passie voor het basisonderwijs hebben, dat is wel duidelijk.

De leerlingen van de PA (ik gooi er nog maar eens ’n afkorting tegenaan) zijn dus gemotiveerd in de meeste gevallen. Er zit bij hun opleiding ook ingebakken, dat ze met kleuters aan de slag moeten kunnen. Die horen tegenwoordig ook bij de basisschool tenslotte en daar word je voor opgeleid. Volgens mij is dat toch heel anders werken.

Ik zou me kunnen voorstellen, dat jonge mannen dat deel van de opleiding niet zo zien zitten. Ik herinner me mijn broer, die dat ook niet zó geweldig vond, kleuterliedjes zingen voor de klas. En ze moeten dat er wel bij doen. Kunnen ze dat deel niet gezellig voor de toekomstige juffen houden? Die zijn goed in kleuterspelletjes en -liedjes.

Of er gewoon een extra certificaat voor instellen, want er zullen ook wel mannelijke leerlingen zijn die dat gedoe met kleuters énig vinden. Het hoeft je opleiding niet minder waard te maken als je daar niet zo’n gevoel voor hebt. Kan toch? Als die keuzemogelijkheid er zou zijn, wordt het voor de mannen, waar zoveel gebrek aan is in het basisonderwijs, waarschijnlijk aantrekkelijker.

Vroeger, heel vroeger dan, was de kleuterschool een “bewaarschool”. Nou, het woord zegt het al, of de kinderen er erg veel leerden is de vraag. Knutselen en verder werden ze er bewaard. Ik ben op een Montessorikleuterschool geweest en mijn broer en zusjes ook. Mijn ouders waren best modern toen. Daar leerden we veel. Ik kon al lezen toen ik naar de grote school ging, zelfs muzieknoten. Spelenderwijs.

Ze moeten dus beter betaald worden als ze klaar zijn, die basisschool-leerkrachten, daar hebben ze gelijk in, zoals ze dat nu eisen. Het middelbaar onderwijs is ook pittig werk, maar de basis voor hun leerlingen wordt letterlijk gelegd op een basisschool. Heel pittig werk. Ook voor mannen, die daarbij noodzakelijk zijn voor het evenwicht. Een evenwichtige beloning zou dus heel logisch zijn, lijkt mij. En de juffen zijn net zo noodzakelijk, want waar blijft anders het evenwicht? En alles in het belang van de kinderen, want daar gaat het in eerste instantie toch om…..

.....1975, de school waar mijn broer ( de bovenste baard) les gaf in Leidschendam. Drie meesters en drie juffen, zoals het heurt.....!

…..1975, de school waar mijn broer ( de bovenste baard) les gaf in Leidschendam. Drie meesters en drie juffen, zoals het heurt…..!

3 reacties op “Hoe heurt het eigenlijk…..?

 1. Sandra

  april 3, 2017 at 8:42pm

  Dan waarschijnlijk wel de 3 juffen in (toen nog) klas 1, 2 en 3 en de meesters in 4,5 en 6. Tegenwoordig redt een basisschool het niet meer met een team van 6. Hier hebben ze 12 klassen, met vrijwel allemaal 2 (parttime) leerkrachten, en dan nog een directeur (was vroeger “gewoon” de meester van de 6e), conciërge, remedial teacher, intern begeleider, overblijfcoördinator….

 2. Els

  april 5, 2017 at 1:45pm

  @ Sandra: Zo zie je maar, het is er niet makkelijker op geworden. Die 6-klassige school van mijn broer is waarschijnlijk ook heel wat groter geworden, want hij stond in een nieuwbouwwijk! En inderdaad al die functies die er bij zijn gekomen. Als een kind vroeger wat achterop raakte, of moeite had met een bepaald vak, kwam er na schooltijd een bijles-mevrouw. Remedial teacher klinkt dan veel beter natuurlijk.

 3. Paul

  april 8, 2017 at 11:47am

  Ik dacht dat CD een geluidsdrager was, maar tegenwoordig is het dus ook een aandoening. Ik heb diep respect voor de juffen die met zoveel ‘rugzakjes’ (belachelijke term) rekening moeten houden, en de lesstof voor hen anders aanbieden…. Ooit overwoog ik een carrière in het basisonderwijs dus heb weleens meegelopen, en daarna vooral op het karige inkomen afgehaakt. Ze verdienen inderdaad beter!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)