Knal…..

.....onze neef in Australië bakt ze ook.....!

…..onze neef in Australië bakt ze ook…..!

Een lawaaiige zondag vandaag. Er lopen heel wat jongens vuurwerk af te steken en daar zijn zeer harde knallen bij. Een deel van de 68 miljoen, die werd uitgegeven dit jaar aan vuurwerk, is al voortijdig afgeschoten. Scheelt vannacht weer. Achtenzestig miljoen, wat had je daar niet allemaal mee kunnen doen? Rijmt ook nog.

De zondagsrust wordt volgens sommigen ook nog verstoord door boodschappende mensen. Waren ook nogal wat mensen verontwaardigd over. Terwijl supermarkten hier op zondag vaker open zijn. Niet allemaal en ook niet de hele dag, maar nu ligt het aan de baas of ie de shoppende mensheid vandaag van dienst wil zijn en de verdiensten niet wil laten lopen.

Ik ben blij, dat ik er niet meer uit hoef en we alles voor een gezellige oudejaarsavond binnen hebben. De oliebollen en appelflappen hebben we laten bakken door de man, die z’n kraam al sinds eind oktober bij het winkelcentrum heeft staan en het moet hebben van deze laatste dagen. Het zou mijn vak niet zijn. Met of zonder poedersuiker.

Als we het nu toch over knallen hebben: wat vinden jullie van het Woord van het Jaar? Plofklas. Ik had geen idee wat dat was. Er scheen op gestemd te kunnen worden op dat woord. Ideetje van de protesterende leraren. Daar zijn er heel veel van, want hier worden ze niet bij duizenden tegelijk ontslagen en dan wint zo’n woord. Er was iemand die zei: “Neem dan meteen maar het woord plofkip mee!” Dat vind ik dan wel weer geestig. Maar het Woord van het Jaar slaat dus op overvolle klassen, waar de leraren bezwaar tegen maken, terwijl ze meer betaald willen krijgen.

Ten eerste vind ik verkiezing van “het woord van het jaar” een raar gedoe. Iets is een hype, dan heb je veel mensen bij elkaar en dan is iets al gauw ‘woord van het jaar’. (Het protest van die onderwijzers is terecht, hoor, daar heb ik het niet over.) Maar taal leeft en is niet gebonden aan een jaar. Een woord is soms na een paar maanden alweer van de mat. Omdat het onderwerp niet meer actueel is. Daar valt of staat zo’n woord mee. En dat is maar goed ook. Moet Van Dale ‘plofklas’ opnemen in zijn woordenlijst? Ik vind het een lelijk woord en niet vanwege de betekenis die er nu even kunstmatig aan gehecht wordt. Oei! Daar gaat weer een zware plof op straat. De jongens, die er bij staan, lachen! Plofpret is dat. Hoeft niet in Van Dale.

Ik wens iedereen een gezellige avond en geniet maar van een deel van die 68 miljoen die de lucht in gaat en een móói 2018, dat ook…..

.....knap gedaan, hè.....?

…..knap gedaan, hè…..?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)