Shit happens…..

.....deze liggen netjes in de berm, waar zeuren ze over.....?

…..deze liggen netjes in de berm, waar zeuren ze over…..?

Een feit is dat Apeldoorn, ondanks dat het een gemeente van formaat is, tot ‘landelijk gebied’ kan worden gerekend. Veel bos, hei, akkers en weiden. Er wonen ook veel paardenbezitters hier. Als je wandelt of fietst kom je nogal eens ruiters tegen. Over het algemeen vriendelijke mensen die, al zijn ze hoog gezeten, ook groeten bij het passeren.

Die ruiters zitten dus op paarden. Die beesten krijgen te eten van hun liefhebbende eigenaars, hun darmstelsel werkt naar behoren en ze hebben geen vaste ontlastingstijden. Dus tillen ze onder het lopen hun staart op en werken hun mest naar buiten zoals het ze uitkomt. In een natuurgebied is dat vaak niet zo’n bezwaar omdat de ruiters niet over een weg rijden, maar in een berm of zo.

Rijden ze echter langs een provinciale weg, dan gebeurt dat over het fietspad, waar paardloze mensen ook gebruik van maken. Laat hun dier daar de natuur zijn werk doen dan kan dat vervelend zijn voor de rest van de voorbijgangers. Er stond dus vanmorgen een artikeltje in de krant over een meneer, die meldde, dat hij elke dag voor zijn plezier voor zo’n 20 kilometer zijn stalen ros bestijgt en dat ongemak tijdens een rit van Apeldoorn naar Vaassen maar liefst 13 keer was tegengekomen. Of dat élke dag was, tja, dat stond er niet bij. Maar hij vond, dat de gemeente daar wat aan moest doen. Voor hondenpoep bestaan er regels, waarom dan niet voor paardenvijgen?

Mijn huisgenoten zeiden: “Dan moet je niet in een landelijk gebied gaan wonen als je je daar aan stoort.” Dat vind ik wat te makkelijk gezegd. Een uitwerpsel van een paard zie je bepaald niet over het hoofd. Daar kan dat dier niks aan doen, het is nou eenmaal groot. Maar met veel ruiters, ook van verhuurbedrijven in de buurt, kan het best lastig zijn. Ze zijn vandaag de dag ook nog es bevroren. “Gevaarlijk!”zegt de klager.

Hij heeft het ’t eerst gemeld aan een gemeenteraadslid, dat het bij B&W heeft neergelegd. ‘Onderste-la-werk’ wordt dat, denk ik. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd met de verkiezingen in zicht. Maar meneer heeft ook de regering aangeschreven en om een wettelijke regeling gevraagd qua paardenpoep.

Ik herinner me vanuit Amsterdam de zware Belgische brouwerijpaarden, meestal met z’n tweeën tegelijk voor de bierwagen. Nou, die konden er ook wat van! Dampend en wel lag er het een en ander, als die langs waren geweest. En vroeger stuurden mensen hun kinderen ook met een kruiwagen op pad om vijgen te gaan verzamelen voor gratis mest op de tuin. Dat was op het platteland dan, hè, in Amsterdam zal het wel voor de gemeentereiniging zijn geweest.

Volgens mij dient paardenmest ook voor het kweken van champignons, toch? Denk je eigenlijk niet over na, zoals je over zoveel voedsel beter maar niet teveel na kunt denken, heb ik wel eens het idee. Het is natuurlijk goed, dat er mensen zijn, die er wél over nadenken, maar soms…..Vroeger was alles beslist niet beter, maar wel minder gecompliceerd. Je zult er maar last van hebben: paardenvijgen…..

3 reacties op “Shit happens…..

 1. Wieneke

  februari 28, 2018 at 5:19pm

  Men maakt zich enorm druk over hondenpoep en dat is uiteraard helemaal terecht, want dat moet gewoon opgeruimd door de hondeneigenaar. Geen discussie. In grote steden met rijtuigjes (Wenen o.a.) zag ik tussen de paardenkonten en de kar een soort hangzak zodat de mest daarin valt. Handig gevonden en mooi dat de straten niet smerig worden, maar dat werkt weer niet bij man en paard. Een bijkomend probleem van paardenmest is, dat honden het lekker vinden. Niet fijn natuurlijk, maar gevaarlijk kan het ook zijn want je weet nooit of het paard net ontwormd is of andere medicijnen heeft geslikt. Dan krijgt zo’n hondje wel wat binnen, he? Nou ja, we lossen het niet op.

 2. Irene

  februari 28, 2018 at 6:44pm

  Dat heb je als er teveel mensen en dieren op een kluitje wonen, die allemaal willen ‘recreëren’.

 3. Paul

  maart 5, 2018 at 5:24pm

  Voor de hondenpoep is het al gelukt om de meeste baasjes met een plastic zakje op pad te krijgen. Dus waarom zou dat bij paarden niet gaan lukken? Katten: dat wordt pas een uitdaging.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)