Brocante…..

Gisteren waren mijn dochters en ik op een brocantemarkt. Die werd (weer) gehouden in gebouwen van de voormalige Zwitsalfabriek. Het terrein heet in Apeldoorn ook nog gewoon “de Zwitsal” en is een voorbeeld van hoe een gemeente zo’n locatie niet laat verloederen, maar constructief laat gebruiken. Er zijn een brouwerij, een theaterschool, allerlei sportactiviteiten, een Kringloopwinkel, die toepasselijk “Phoenix” heet en wat horeca gevestigd en in dat grotere gebouw zijn regelmatig veel publiek trekkende dingen, al dan niet muzikaal, zoals nu dus een brocantemarkt.

Het was Frans geörienteerd deze keer. Er stond tenminste een grote Eiffeltoren midden in de zaal en er was van alles aan kraampjes, met typisch Franse eterij en zo, met Hollandse dames er in. Veel religieuze spullen, het aantal mariabeeldjes en wijwaterbakjes was niet te tellen. Leuk en mooi als je d’r van houdt. In oktober gaan ze op de Engelse toer. Dan moet ik er natuurlijk zeker heen, al was het maar uit nieuwsgierigheid.

Je wordt moe van het geslenter, maar bij binnenkomst kregen we in ruil voor de toegangsprijs al bonnetjes voor gratis koffie en gingen we even op een Frans terrasje zitten naast de Eiffeltoren. Toen we het allemaal gezien hadden, mijn dochters leuke dingetjes hadden gekocht, waaronder een mooi lampje, een bos zeer oude sleutels, die thuis nergens op zullen passen en een heel oud bijbeltje (ze kan zo in de belt gaan wonen of op Urk of zo) liepen we nog even naar de Kringloopwinkel, die het ook behoorlijk druk had als buurman van de brocante. Toch andere prijzen, hé?

En laat ik dáár nou een pianobankje vinden, waar ik al héél lang naar op zoek was, omdat mijn huidige ronde pianokruk mij rugpijn bezorgt! Heel mooi bekleed, het houtwerk exact de kleur van onze piano. Mijn jongste dochter heeft ‘m ontdekt. “Loop es even mee….” zei ze. Nou, en daar stond ie, gewoon op mij te wachten. Bij een piano, die er “ter decoratie” stond. Ik kon dus meteen even proefzitten. Onder de zitting ruimte voor muziekboeken. En de prijs was zeer leuk. Ik ben er echt blij mee!

Zwitsal is in Apeldoorn verleden tijd, maar de naam leeft voort. Al was het maar door mijn pianobankje…..!

2 reacties op “Brocante…..

  1. Ria

    maart 24, 2019 at 7:30pm

    Kan het bankje eventueel ook dienst doen als stoel bij het klaverjassen?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)