Uit naam van …..

Op de straattegels voor een Indiaas-Pakistaanse winkel in Amstelveen, waar ze o.a. halalvlees verkopen, had iemand gekalkt “geen halal in onze straat”. Die boodschap werd dus verkondigd namens “de straat”. Het was niet de eerste keer dat de winkelstoep versierd werd met racistische leuzen.

Maar in “de straat” wonen ook mensen, die het met dergelijke verontreinigingen helemaal niet eens zijn en met de leuzen nog minder. Waar haalt iemand de euvele moed vandaan om zijn eigen mening aan anderen op te dringen? In de openbare ruimte ook nog. En een naamkaartje legt ie d’r niet bij. Laf.

Wij maakten jaren geleden op zeer kleine schaal iets dergelijks mee toen onze zoon koerier was. Hij mocht zijn bus mee naar huis nemen als hij geen dienst had. Het was een eenvoudige bestelbus, die keurig in een parkeervak paste. Maar een van de buurmannen had er vanaf de bovenverdieping zicht op en vond dat zoon het busje maar bij het winkelcentrum moest parkeren, een paar straten verder. Waar hij, maar ook onze zoon, er geen zicht meer op had. Onzin, want het was een bescheiden voertuig en geen vrachtwagen.

De buur had een briefje onder de ruitenwisser geschoven (zonder naam) en hem gelast het busje te verwijderen, want “de buurt had er last van”. Hij sprak dus namens “de buurt”. De volgende dag klampten allerlei mensen mijn zoon aan om te vertellen dat ze wel in de buurt woonden, maar niet bij het soort buurt van die buurman hoorden. Ze vonden het een belachelijke actie. Iedereen vermoedde trouwens wel, wie de schrijver van het briefje was. Zoon ook, maar hij liet de bus gewoon staan en ondernam zelf geen enkele actie.

Doodzwijgen zoiets. Nooit meer iets over gehoord. Stoep schoonpoetsen in Amstelveen. Keep calm and carry on…..

5 reacties op “Uit naam van …..

 1. Wieneke

  februari 12, 2020 at 5:39pm

  Ik ben jarenlang redacteur van een regiokrant geweest. Ik maakte altijd korte metten met ingezonden brieven waar geen naam/adres maar wel iets vaags als ‘een bezorgde burger’ onder stond. Die ging meteen het ronde archief in. Hoppekee! Kreeg uiteraard wel eens een kwaaie briefschrijver aan de telefoon maar dan verwees ik hem naar de spelregels, die gewoon vermeld stonden. Er ontstond wel eens (als ik een goeie bui en wat tijd had) een discussie en dan was de reden om geen naam onder de tekst te willen vaak zo ontzettend miezerig en bangbroekerig, dat je er alleen maar je schouders over op kon halen. Dat deed ik dan ook. 🙂

 2. Arnoud

  februari 14, 2020 at 7:51pm

  Ik had hier een reactie geschreven omdat wij op dezelfde dag over exact hetzelfde onderwerp hadden geschreven. Maar die reactie is geheel verdwenen. Hopelijk doet deze het wel. Dus lees maar op mijn blog! 😉

 3. Els

  februari 15, 2020 at 3:09pm

  Ik ben helemaal niet zo technisch, dat ik reacties weg kan halen of zo, dus er is misschien ‘onderweg’ iets mis gegaan met je reactie. Want de tweede reactie staat hier gewoon. De wegen van het internet zijn ondoorgrondelijk. Ik had over dat stoepgeklieder namens ‘ de straat ‘ al ergens gehoord en inderdaad toevallig is dat dus jouw onderwerp van die dag. Ik had je éérst moeten lezen, voordat ik ging schrijven dan had ik je als inspiratiebron gemeld natuurlijk|! Sorry dus.Lars, onze zoon, is journalist en vindt bronvermelding wel belangrijk, geloof ik.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)