Afvallig…..

We nemen afscheid van onze grijze afvalcontainer. Hij wordt vandaag voor de laatste keer geleegd en morgen opghaald. Sinds 2002 mikten we er van alles in. Nou ja, niet ‘van alles’ , want we zijn eigenlijk best goede scheiders geweest altijd. We hebben nu een nieuwe grijze bak, maar wel een met een vrolijke oranje deksel.

Daar moet vanaf nu herbruikbaar spul in. Plasticverpakking, zakjes, bakjes, plastic flessen van wasmiddel, shampoo, smeersels, blikken en blikjes, frisdrank-en zuivelverpakkingen, platgevouwen met de dop d’r op. Nou ja, een waslijst van wat ‘mag’ en ‘niet mag’. De informatieverstrekking en voorlichting is uitstekend bij Circulus/Berkel. Kun je niks van zeggen.

We hebben ( practisch naast ons huis, zeg!) ondergrondse containers gekregen, waar je 60- en 30-liter zakken in kwijt kunt. 30 meter verder lopen dan tot nu toe naar onze schuur. Erg chique, zo dichtbij De containers zijn te openen met een nieuwe milieupas, die bij het huis hoort. Daar kun je mee naar de stort om grof vuil mee weg te brengen en chemisch afval. De afvalstroom is in Apeldoorn bijzonder goed geregeld, vind ik. ’n Groene bak voor tuin- en groenteafval. De Kringloopwinkels zijn populair. Mooi, toch?

Wij hebben in de keuken een mandje staan waar we gedurende de dag spullen in verzamelen. Kloris is onze afvalverwerker. Ruimt flessen op, doet papier in de papiermand, die hij eens in de zoveel tijd leegt in de blauwe papierbak buiten, die gratis wordt geleegd eens in de maand, moet alleen nog wel es even vragen of iets een ‘weggooi-fles’ is. Hij leegt de stofzuiger. Daar hoef ik me dus helemaal niet mee bezig te houden en dat is fijn. Ik doe weer andere dingen. Hij ruimt ook altijd de vaatwasser uit, geen verplichting, maar dat is mooi schoon werk natuurlijk!

Maar we scheiden dus. Onze kinderen, buren en veel mensen die ik ken doen dat ook trouw. Afval dus. Verder houden wij het rustig qua scheiding, bijna zestig jaar getrouwd, dan begin je daar niet meer aan. Dát is pas gedoe. Afval scheiden is (een) gewoon( te)…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)