Invloed-rijk…..

‘k Heb eens even diep nagedacht over het woord ‘influencer’. Dat lees ik nogal eens. Iemand is een influencer. En verdient daar geld mee, soms nogal veel ook. Het schijnt een veel gebruikt marketingbegrip te zijn.

Artiesten en muzikanten beginnen er zelfs hele carrières mee. Die volg ik wel. Voor hen is You Tube geweldig als start en bij succes onmisbaar. Dat vind ik leuk. Laat ze maar influencen!

Maar soms begint iemand op You Tube video’s te plaatsen, die worden bekeken en beluisterd en als ze een beetje interessant zijn worden ze gevolgd. Ligt aan degeen die ze er op zet natuurlijk, want het gaat ook vaak, ondersteund door Instagramfoto’s, over de dagelijkse bezigheden van de persoon.

Als die ’s morgens een beschuitje eet van een bepaald merk en zegt, dat dat toch wel érg lekkere beschuitjes zijn en hij of zij een interessant aantal ‘volgers’ heeft, dan wil de beschuitjesbakker de You Tuber best wat betalen voor de reclame die hij maakt voor het product. Want dan is ie een influencer. Hopelijk gaan al die volgers spoorslags naar de winkel om die beschuitjes te kopen, denkt ie. Jonge meisjes storten zich via You Tube nogal eens als influencer op de beautysmeersels en aanverwante artikelen. Geven dan meteen maar adviezen, want daar hebben ze dan verstand van, zeggen ze. Ze smeren zelf ook en “Kijk eens hoe mooi ik ben !”

Nou, als ik, als eenvoudige smeerder op leeftijd, in het krantje van Het Kruidvat kijk en dáár al het aantal merken bekijk hoef ik niet naar You Tube voor advies. Ik ben trouwens niet te beïnvloeden, hoor. Nivea tegen de rimpeltjes en de barcode tussen neus en lippen. En dat helpt niet tot redelijk. En die barcode krijg je weg door veel te glimlachen, dat je het maar weet.

Ach, mensen, nu we weinig de deur uit komen en het moeten hebben van de reclamekrantjes die elke week op de mat vallen wordt het inkoopbeleid hier steeds eenvoudiger. We halen wat er nodig is. Gezonde spullen. Wat ik wel weer veel vaker doe: bakken! Cakes waar we een hele week mee doen. Die kopen we dus niet, maar maak ik zelf. ’n Soort coronacake eigenlijk , ja die naam komt door beïnvloeding van buitenaf…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)