Lach(k)rampen…..

valt er nog wat te lachen in de zorg...? Nou, genóeg!

Als ex-werknemers in de gezondheidszorg krijgen we van onze tegenwoordige broodheer. de PGGM van tijd tot tijd een mooi magazine thuisgestuurd. “Eigen Tijd” heet het en het staat vol met leuke artikelen. Deze keer ging het ook over humor als medicijn.

Het is een bewezen feit en ik heb dat ook zelf gezien, dat het moeilijk werken is met mensen, die niet met humor naar hun situatie kunnen kijken. Die is ook weinig humorvol als ze op “de zorg” aangewezen zijn geraakt en altijd iemand nodig zullen hebben. Dan valt er weinig te lachen, maar als je er toch in slaagt te relativeren met behulp van wat humor is dat gezond, zegt het artikel.

Een wetenschapper met verstand van “lachen” heet een gelotoloog.Wist ik niet, zoals ik ook niet wist wat er in je lijf gebeurt als je lacht. Dan maak je namelijk achtereenvolgens adrenaline, immunoglobuline en endorfine aan. In die volgorde geproduceerd ontspant het je, geeft extra energie en zelfs weerstandsvermogen. Bovendien vermindert het de kans op een hartinfarct. En dat allemaal omdat je eens lekker lacht. Het zou constant carnaval moeten zijn, hoewel ik daar ook minder lachwekkende kanten aan vind zitten, maar dat ligt aan mijn gevoel voor humor. Herman Finkers zegt: “Humor heeft ook leuke kanten.De leukste grappen zijn spontane, niet-bedachte grappen. Maar ja, bedenk die maar eens”.

Een erg “leuk” verhaal vond ik over een katholieke moeder op haar sterfbed, altijd een humoristisch mens geweest, die in bijzijn van haar treurende familie werd “bediend”. Na de plechtigheid viel er een ongemakkelijke stilte, waarin moeder zei: “En moet ik nou dood?” Iedereen lachen en de spanning was weg. Humor.

In ons werk, als er iemand een kop koffie over tafel mepte in zijn blindheid en te horen kreeg : “Goh, zeg, je lijkt wel blind!” werkte het ook zo. De “embarrassment” was meteen weg, er werd vrolijk opgedweild, hoewel het zeer belangrijk was dat degeen die de opmerking maakte zelf ook blind was. Van een ziende was het uiteraard geen humor geweest!

Humor helpt ontspannen, de mensen hebben het al zwaar genoeg, voor de werkers maakt het de arbeid een beetje leuker om te doen en zoals boven het artikel stond: “Humor is de kortste afstand tussen twee mensen”. Tussen wel meer mensen, denk ik……..

2 reacties op “Lach(k)rampen…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)