Keuzevak…..

schadevrij rijden?

Vanmorgen las ik een krantenartikel, waarin jonge stellen vertelden waarom ze geen kinderen wilden. Ze hadden “bewust” geen kinderwens. Zij noemden dat “kindervrij” zijn.

Er waren mensen, die vonden dat de wereld van vandaag er niet een was waarin je kinderen neer kon zetten. Anderen wilden hun leven, dat in het teken stond van werk en carrière, niet veranderen ter wille van een kind. En er waren er natuurlijk ook, die kinderen met hun geschreeuw, gepoep en gepies helemaal niet zagen zitten, het kostte ook nog een heleboel geld en ze hiélden gewoon niet van kinderen. Het kwijtraken van een comfortabel leven met z’n tweeën, met vakanties en kunnen doen wat je wilt, was ook een reden om geen nageslacht te willen.

Eén van de vrouwen zei: “Ik heb absoluut geen moedergevoel, het zegt me echt niks!” Haar familie had haar egoïsme verweten en vriendinnen hadden haar voorspeld, dat haar biologische klok haar nog wel parten zou gaan spelen en ze vroeg zich af, waar iedereen zich eigenlijk mee bemoeide.

Kijk, en dat laatste vind ik op z’n minst een punt. De mogelijkheid om een keuze te hebben al dan niet kinderen te willen is een zegen van deze tijd. Alleen dat “kindervrij” vind ik toch een beetje een nare uitdrukking. Het lijkt op zoiets als schadevrij rijden of zo. “Even Apeldoorn bellen!” bij een ongelukje.

Maar een kind, dat gewénst wordt geboren is bij voorbaat al een boffer. Ik heb vier van die boffertjes als kleinkinderen. Ik vind mezelf ook een boffer als ik ze zie. Door op ze te passen zijn mijn dochters heel even kindervrij. Zo nu en dan moet dat kunnen, want het is inderdaad soms a hell of a job, hoor, kinderen……!

11 reacties op “Keuzevak…..

 1. Cranium

  april 17, 2003 at 2:54am

  O ja, dat is precies waar ik in no-time ruzie over kan krijgen, als ik zulke “bemoeials” uitleg dat ik op dit moment naar mijn gevoel een kind geen goede basis kan bieden: alleen-wonend, eigen bedrijfje (druk druk), ongezond ritme, geen stabiele relatie; ik heb een heel lijstje gegronde redenen. Maar zo’n aflopende biologische klok – daar schijn je naar te MOETEN luisteren, anders krijg je er blijkbaar heel veel spijt van! 🙂

 2. Pascal

  april 22, 2003 at 11:17pm

  Oh, ik ben zo blij met ‘mijn’ kleine mannetje en vrouwtje. Daarbij vallen alle andere geschenken in het niet!
  Maar ook ben ik blij als ik mijn zoontje van tweeeneenhalf bij onze ouders kan brengen en wij even half kindervrij zijn: tijd om bij te slapen en niets te doen en elkaar aandacht te geven.

 3. els

  april 23, 2003 at 12:51am

  Daar zijn opa’s en oma’s ook voor! Maar de opvoedkundige verantwoordelijkheid is lekker voor jullie! Ha!

 4. Pascal

  april 23, 2003 at 10:02pm

  Wie weet word ik ook nog wel eens opa, lekker zonder opvoedkundige eindverantwoordelijkheid.

 5. Edith

  augustus 31, 2003 at 1:55pm

  Ik vind dat de term kindervrij hier niet op zijn plaats gebruikt wordt. Kindervrij is toch echt iemand die geen kinderen wil. De term past uitstekend bij het niet willen voortplanten. Je moet het zien als proefdiervij bijvoorbeeld, dat betekent ook geen proefdieren meer. Zo af en toe je kinderen wegbrengen naar opa/oma betekent niet kindervrij, deze term wordt hier heel anders gebruikt.Dus ik snap ook niet waarom kindervrij een nare uitdrukking is.
  Schadevrij = zonder schade
  Proefdiervrij = zonder proefdieren
  Kindervrij = zonder kinderen
  Alcoholvrij = zonder alcohol
  Dus ik zie geen verschil in bovenstaand rijtje, u wel????
  Gr.
  Edith

 6. Eef

  augustus 31, 2003 at 2:37pm

  Ik ben het helemaal met Edith eens. Iemand die kindervrij is voelt zich zonder kinderen gewoon lekkerder dan met, wat een keuze is die gerespecteerd moet worden. Net zoals de keuze om wel kinderen te krijgen. Er is met de term kindervrij niets mis. ‘Kinderloos’ is een term die wordt gebruikt voor onvrijwillige kindervrijheid en geldt dus voor mensen die geen kinderen kunnen krijgen terwijl ze ze wel graag zouden willen. Maar de biologische klok, die als favoriet argument gebruikt wordt om een kindervrije te ‘waarschuwen’ (op de een of andere manier denken mensen dat het nodig is om een kindervrije volwassene met een belerend toontje te benaderen) voor de dingen die men mis loopt als er geen kinderen komen, is echt flauwekul. Het is een maatschappelijke klok die voor veel mensen gaat lopen op het moment dat mensen in de omgeving kinderen krijgen. Kindervrijen hebben geen boodschap aan die klok en maken net als iedere andere volwassene goed doordachte keuzes waar ze in geloven. Het is jammer dat dat blijkbaar nog steeds een taboe is.

 7. Marianne

  juni 23, 2006 at 3:23pm

  Het is zeker nog een taboe om te zeggen dat je eigenlijk geen kinderen wilt. Ik stuit op veel ongeloof en kritiek in mijn omgeving;’Maar je bent zo leuk met kinderen’of;’Als je ze niet neemt gaat hij jouw velaten hoor’Straks krijg je spijt en kun je niet meer terug’,égoistisch en materialistisch’etc.etc…Vreemd dat mensen die wel kinderen krijgen zich niet hoeven te verantwoorden?

 8. Lennie1973

  augustus 25, 2008 at 4:53pm

  Ik ben ongewild kinderloos. Niet door onvruchtbaarheid, want ik kan gewoon kinderen krijgen maar het kinderen krijgen wordt me ontraden omdat ik zwaar visueel gehandicapt en autistisch ben en ik heb ook nog astma. ik woon begeleid omdat ik zelf nog niet eens zelfstandig kan wonen. Als ik een kind zou krijg, wordt ik gegarandeerd uit de ouderlijke macht gehaald en dat gun ik mezelf en een kind niet. daarom ben ik ongewenst kinderloos

 9. Anoniem

  april 5, 2009 at 12:13am

  naja er zijn toch al veel te veel mensen hier

 10. Vrijheid!

  oktober 21, 2010 at 1:30pm

  Kindervij= vrijheid! Als ik behoefte heb aan kinderen, pas ik wel op mijn nichtjes en neefjes… Pfff ben blij dat ik na het oppassen de avond dan weer lekker alleen heb met mijn vriend….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)