Om de tuin geleid…..

bij de tijd

Elk jaar tuin je er weer in. Eigenlijk is het nog te vroeg om allerlei bloeiends in je tuin te zetten, maar omdat het overdag terrasjesweer is vergeet je de vriesnachten. En die zijn in “het binnenland” zoals deze contreien in het weerbericht worden genoemd, behoorlijk koud zo nu en dan. Zes tot acht graden onder nul is dan geen uitzondering.

Dat was dan ook niet gezond voor de mooie bloeiende hortensia, die ik bij de voordeur had gezet, had moeten binnenhalen voor de nacht en die mij dus qua bloemtrossen ontvloden is. Hij heeft zich wel weer hersteld als struik, omdat ie me toch niet helemaal wou laten zitten, maar zijn decoratieve functie is hij wel kwijt. En dat is mijn schuld.

Ook de viooltjes, die ik met bákken tegelijk in de rondte had gezet hebben soms een halve dag nodig om weer overeind te komen. Wat doe je ze aan. Maar je wilt zo graag dat het er weer vrolijk uitziet en dat wéten ze bij Intratuin, Europatuin en Groenrijk. Gauwrijk bedoelen ze eigenlijk. En ja, je doet ’t zelf, je hoéft niet!

Ik heb ook speenkruid in de tuin. Het was er zomaar ineens een paar jaar geleden. Schattige gele bloemetjes, gratis en voor niks aan komen waaien. Dát is mijn echte lentebloeier, geen uitgedokterd kweekprogramma aan te pas gekomen, dat bloemen laat bloeien op tijden die eigenlijk niet kloppen. En het aardige van speenkruid is dat , als het klaar is met bloeien, het vanzelf weer ondergronds gaat en plaats maakt voor ander gebloei. Hele kleine knolletjes, maar een vernúft dat er in zit. Geweldig…..!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)