Slopende televisie…….

We hebben gisteravond gekeken naar de telefilm “Sloophamer” met Frits Lambrechts in de hoofdrol. Aangrijpend en goed gespeeld, vond ik. Het verhaal gaat over een man, die weigert zijn huis, dat gesloopt moet worden, te verlaten. Door z’n dementie lopen in zijn hoofd verleden, heden en toekomst helemaal door elkaar en zo zijn de filmbeelden ook gemonteerd. Absurde situaties zijn het gevolg en zijn heldendom van “wij wijken niet!” wordt uiteraard niet begrepen. Hij vertraagt alleen maar de sloopwerkzaamheden.

Dement of niet, aan het eind van de film zegt hij, als hij na zoek geweest te zijn, wordt gevonden, iets dat me trof. “Als je ouder wordt krijg je steeds meer “vroeger” en daar hoef je je geen zorgen meer over te maken, want dat is geweest. En van “later” heb je steeds minder dus ook minder om je zorgen over te maken”. Een diepe doordenker.

Dus jongens en meisjes, oud en jong:” Don’t worry, be happy! ’t Is alweer lekker weer, we gaan iets leuks doen! “. Een mooie film, hoor, maar ik hoef er toch niet teveel van dit soort te zien, want triest was het wel, deze man met hersenschimmen……

6 reacties op “Slopende televisie…….

 1. maria

  april 21, 2003 at 4:47pm

  was ook getroffen door de film. Geeft toch maar mooi een menselijk beeld van dementie weer. Heel integer en liefdevol gespeeld. jammer dat zo’n film waarschijnlijk na een keer vertoon in het archie verdwijnt.

 2. els

  april 22, 2003 at 1:55am

  Daarom is die dvd een erg goed idee, maar ja, wie gaat daarover?

 3. els

  april 22, 2003 at 1:58am

  @ Paul, ik las trouwens op je site, dat je op Sparrenoord in Vaassen hebt gewoond! Ik ook, op nummer 19!

 4. frans dernison

  juli 27, 2003 at 12:07am

  Inderdaad, het was een boeiende film. Frits Lambrechts is een duizendpoot. Van cabaret tot film. Ook in deze film liet hij zich weer van zijn allerbeste kant zien. Ik bleef maar even zitten, meer uit nieuwsgierigheid. Maar ik heb de film zitten uitkijken.
  Weet iemand hoe ik met Frits Lambrechts in contact kan komen, via internet dan. Ik zou hem graag zelf een e-mail sturen

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)