Voordeel van de twijfel….

een korstje brood was alles wat ie nodig had!

Er zijn mensen, die aan een parttime-opleiding beginnen, daar behoorlijk voor moeten schipperen met hun tijd, omdat er gewerkt moet worden voor het bekende “brood op de plank”, vaak dus ook nog met hun geld, eigenlijk wat te weinig ontspanning hebben vanwege huis-, leer-en leeswerk waar de opleiding om vraagt en dan ook nog eens gaan twijfelen of ze wel op de juiste plaats zitten en het dat allemaal wel waard is.

Toen mijn echtgenoot, reeds in het hopelijk gewaardeerde bezit van vrouw en kinderen, na een muziekopleiding ook nog eens de sociale academie in Nijmegen ging doen, vroeg dat nogal wat organisatie. Binnen ons gezin, maar blijkbaar ook binnen de academie. Het was in de tijd van de “democratische inspraak” voor studenten. “Wat vinden jullie er zelf van?” was een gevleugelde uitdrukking als het ging over de vorm waarin de lessen moesten worden gegeven, over de autoriteit en bestuursvorm op school, wie was waar verantwoordelijk voor, het hing qua besluitvorming als los zand aan elkaar en er werd véél gepraat! En gepraat en gepraat.

Mijn man zat met nog drie andere mannen in een klas met veertien vrouwen, van wie er negen in scheiding lagen en op zoek waren naar zichzelf. Vrouwen in indiajurken en met een lelijke eend als vervoermiddel.

Als er weer een praatgroep was over de organisatie van de academie kostte dat veel lestijd. De mannen vormden een blok met z’n vieren, want ze zagen al dat gepraat helemaal niet zitten en waren bovendien van mening, dat ze kwamen om les te krijgen, een diploma te halen en dat ze daar ook voor betaalden. Je werd trouwens niet tot die deeltijdopleiding toegelaten als je niet al werkzaam was in de sector waarvoor je studeerde. Tijd was dus kostbaar op twee manieren.

Toen heeft mijn man ook wel eens getwijfeld. Ze gingen een hele dag naar school, overnachtten in Nijmegen en hadden dan de volgende dag nog driekwart dag les. En het was, dat dat overnachten zo beregezellig was na het bezoek aan de kroeg, anders had ie er toen al de brui aan gegeven. Het diploma is er dus wel gekomen en het eindfeest was erg leuk, vooral omdat ik al die mutsen in die jurken toen ook eens ’n keertje zag! En ik mocht de eindscriptie uittypen, stencillen en van omslag en plaatjes voorzien. Mijn hemel, wat zou toén een computer handig geweest zijn…..!

5 reacties op “Voordeel van de twijfel….

 1. ericavisser

  april 12, 2003 at 1:58pm

  Ik moest echt lachen om je verhaal. Wat deden we soms mal in die tijd! Maar het was toch ook leuk en lief en niet zo materialistisch als het leven nu vaak is. Ik ben blij dat ik het meegemaakt heb.
  Erica

 2. els

  april 12, 2003 at 4:25pm

  Je hebt helemaal gelijk! Een unieke tijd was het en ik had de jongeren van nu er graag wat van gegund.

 3. Lennart

  april 12, 2003 at 11:50pm

  Ik had er graag wat van willen meemaken, maar dat geldt eigenlijk ook voor de Steentijd, de Middeleeuwen, de Renaissance en de Industriële Revolutie. Maar wie de sfeer die Els schetst wil opsnuiven kan altijd nog naar Wageningen: http://www.droevendaal.nl/

 4. els

  april 13, 2003 at 12:09am

  ‘k Heb even gekeken, maar geen indiajurk te zien, hoor! Maar ’t lijkt mij daar afgezien van de yuppen, die er ook schijnen te wonen, bepaald niet ongezellig!

 5. http://www./

  februari 28, 2017 at 10:30pm

  Beh, vogliono proprio dare una spallata a XP, ma secondo me la gente non cambierà XP e si terrà IE8 finché verrà supportato e dopo anche. Visto il successone di Vista, speriamo meglio in 7. Chissà magari finalmente ci sarà una migrazione massiccia ad altri browser e finirà il primato di IE… Io almeno me lo auguro

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)