Stof…..

frost...

Ach, je hebt ’t er niet dagelijks over en dat is ook niet nodig. Praten over het vrijwel enige rechtvaardige in dit bestaan: dat je doodgaat. Liefst na een welbesteed en lang leven en daar heb je dan weer weinig in te zeggen, behalve dat je een beetje verstandig met je lijf moet omgaan. Maar nu zagen we, dat een onderneming die in uitvaarten doet bezig is een nieuwe vorm van verwerking van stoffelijke overschotten te onderzoeken.

Toch handig om te weten, dat je behalve begraven of gecremeerd ook gevriesdroogd kan worden. Je zult dan ook wel een vrieskist krijgen in plaats van een gewone. Het schijnt dat je hardbevroren in stofdeeltjes uiteen valt. Dan kan de bijbeltekst “uit stof zijt gij geboren, tot stof zult gij wederkeren” ongewijzigd van toepassing blijven. In Zweden zijn ze al langer bezig met deze milieuvriendelijke experimenten en zijn ze tevreden over de resultaten.

Als je je hele leven een koukleum bent geweest, lijkt ’t me niks. Maar je moet wat over hebben voor het milieu. Alleen zal in de advertentie wel komen te staan dat “de vriesdroogplechtigheid om zo en zo laat plaats vindt in de naburige vriesdrogerij”. En Friezen zullen wel korting krijgen al zijn het dooien.

We maken d’r maar een grapje van. Ik weet wel, dat begraafplaatsen, die ik doorgaans erg mooi en rustgevend vind, veel ruimte kosten en dat daarvan steeds minder beschikbaar zal zijn, dat cremeren niet zo milieuvriendelijk is, maar ik vind dat vriesdroogidee toch een beetje science fiction-achtig, hoor! Voor dooie mensen dan. Als ze het doen met melkpoeder voor derdewereldbaby’s, ja dat is een ander verhaal natuurlijk……..

3 reacties op “Stof…..

 1. Cindy

  juni 18, 2003 at 2:34pm

  Dan vind ik wat ik laatst las toch nog net iets minder luguber klinken: je kunt tegenwoordig ook een diamant laten maken van de as van een overleden persoon. Zie URL.
  Het lijkt mij niks, maar als ik moest kiezen tussen een urn en een diamant dan wist ik het wel.

 2. Lennart

  juni 18, 2003 at 4:05pm

  De eeuwigheid doorbrengen in een vriezer op stand 7 lijkt me niet bepaald milieuvriendelijk. Of word je verpoederd? Tegenwoordig worden heel wat kant-en-klaarmaaltijden gevriesdroogd en je weet wat daarmee gebeurt als je er water bijdoet…
  Geef mij maar een begrafenis. Als je er over nadenkt zijn de ‘onderliggende processen’ daarvan niet zo fraai, maar gek genoeg denk je daar ook niet over na.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)