Kóffie, thee, limonade…..!

wij hebben een crèmekleurige....

Vanmorgen, onder het genot van een kopje Senseo, vroegen we ons af of je ook thee zou kunnen zetten op de senseo-manier en kregen we het over het verschil tussen koffie- en theedrinkers. Want dat is er. Je hebt mensen, die alleen maar thee drinken en dózen vol verschillende theeën hebben, je hebt mensen, die zowel koffie als thee drinken en dat dan op verschillende uren van de dag en je hebt mensen, die alleen maar koffie drinken en nooit thee.

Ik ben zelf meer van de koffie dan van de thee. Die koffie mag stevig zijn, niet teveel melk en met suiker. Ik héb ’t anders geprobeerd in tijden dat ik me nog iets aantrok van mijn contouren, maar daar werd ik alleen maar chagrijnig van en dat kan niet de bedoeling zijn van een gezellig kopje koffie. Ik kan en wil er niet aan wennen. Ik heb zwart drinkende mensen in mijn omgeving en die zijn verre van chagrijnig, dus het moet wel kunnen, maar niet voor mij. Bovendien vind ik het wel gezellig klinken: “Doe mij maar alles d’r op en d’r an!”.

Thee drink ik zo nu en dan en ik vind het dan best lekker, maar ik kick er niet op en als ik de keus heb kies ik voor koffie. Terwijl ik óók die bakken vol theesoorten in huis heb, dus daar ligt het niet aan. Mensen die alleen maar thee drinken en geen koffie, hebben het geduld om te wachten, denk ik. Want thee moet trekken en daar moet je tijd voor uittrekken, voor dat trekken.Ik geloof niet, dat het iets zou worden met zo’n thee-Senseo, want de kracht van het apparaat is toch, dat je nauwelijks hoeft te wachten en dat past bij deze tijd. Het drinken van thee is in China, Japan en ook nog op andere plekken in de wereld niet voor niks een ritueel, een ceremonie zelfs. Dat is toch wat anders dan de koffie bij het tankstation of MacDonalds.

Theedrinkers calculeren de tijd die het wachten op de juiste sterkte kost in. Denk ik. Heb ik dat mis en zijn er ook óngeduldige darjeeling-, earl grey-, pekoe-, assam-, ceylon-, chinese-, breakfast-, afternoon-, rooibos-, lotus-, pepermunt-, groene-, rozebottel-, bosvruchten-, kaneel-, citroen-, zomer/herfst/winter/lente- theedrinkers? En waarom heet een theedoek een theedoek en geen koffiedoek? En is er eigenlijk thee na de dood…..?

2 reacties op “Kóffie, thee, limonade…..!

 1. karin

  juli 20, 2003 at 11:11pm

  Ik ben ook van de koffie. En indien nodig de zgn. borstvoedingsthee, die best te drinken is, maar 10 minuten moet trekken en dat is dus erg lang. De rest van de thee-soorten heb ik niks mee, winterthee(nen) is zelfs vies!

 2. aafke

  januari 9, 2004 at 3:38pm

  die theedoek discussie had ik laatst net met mijn collega en toen heb ik het opgezocht. blijkbaar heet een theedoek zo omdat vroeger de dienstmeisjes zich niet met het theeservies mochten bemoeien en de vrouw des huizes met een speciale doek het servies zelf schoon hield.
  beetje late uitleg misschien, maar ik heb net je log ontdekt en ben nu aan het ‘inlezen’!
  groeten van aafke.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)