Melig…,

leerzaam...

Een aardige bezigheid als het te warm is om echt actief te zijn, je eigenlijk niet zoveel te melden hebt, want er gebeurt niks, maar je wilt toch wat: het woordenboek openslaan en bij het woord, dat bovenaan de bladzijde staat, opschrijven wat het eerst bij je opkomt.

Het eerste woord: “brommer”. Dan denk ik aan die jongen uit een Veluws dorp hier vlakbij, die zijn brommer zó kunstig had opgevoerd, dat het bij controle niet te zien was. Er was een erg technische agent voor nodig om de jongen en zijn brommer te ontmaskeren. En die rotscooters rijden inderdaad veel te hard en het is goed dat ze die opvoersetjes uit de handel nemen. Aan de andere kant vind ik het wel knap gedaan van die knul. Ze moeten mij maar geen kinderen meer laten opvoeden.

Mijn tweede woord: “denier”. Gôh, is dat niet iets met nylonkousen? Even naar de betekenis kijken: “gewichtseenheid per bepaalde lengte van synthetische vezels’. Zie je wel, dat had met de doorzichtigheid van de kousen te maken. Ik heb meegemaakt, dat mijn opa vlak na de oorlog uit Amerika de eerste nylons meebracht en een kennis van ons had een reparatiebedrijfje voor het ophalen van de ladders, die er erg gauw in kwamen. Revolutionair toen, hoor, die nylons!

’n Ander woord: “inktlap”. Há, dat is voorhistorisch, zeg! Dat deed je op de eerste handwerkles, een inktlap maken. Een stapel vierkante lapjes knippen en dan in het midden een knoop erop naaien. Kon je je kroontjespen eraan afvegen na het schoonschrijven. Een woord alleen nog voor in het woordenboek.

Nou, nog ééntje: “strekel”. Nog nooit van gehoord. Wat betekent het? “Gereedschap om de zeis te scherpen”. Het is lang geleden, dat ik iemand met een zeis heb zien werken. Vroeger maaiden ze de bermen altijd met een zeis. Ten eerste maaien ze tegenwoordig de bermen nog nauwelijks en dat vind ik vanwege de vele wilde bloemen een erg goed idee en, áls ze het doen, gaat dat meestal met zo’n zitmaaier, waar je je als automobilist een ongeluk van schrikt als zo’n maaivogel plotseling de rijweg dreigt op te komen en het dan nèt niet doet! Je moet trouwens wel Hein heten om een zeis te mogen hanteren.

Nou, ik hou op. Noemen ze dit nou een writersblock? Dat vind ik dan een knap stomme toestand……..

3 reacties op “Melig…,

 1. Cranium

  juli 19, 2003 at 6:09pm

  Leuk! Ik kijk ook graag in het woordenboek, en niet alleen als ik me verveel!
  Woorden die ik niet zo goed ken probeer ik te onthouden en in het vervolg te gaan gebruiken. Helaas komt een gelegenheid voor het woord van vandaag: “plasdank” (korte, koele dankbetuiging) niet zo vaak voor… tenminste, ik denk niet dat het begrepen wordt 🙂

 2. els

  juli 20, 2003 at 12:46am

  Plasdank…ik had er nog nooit van gehoord. In mijn woordenboek staat dat het een dankbetuiging is, inderdaad een koele, voor met bijoogmerken bewezen diensten. Nou, zo’n dankbetuiging mag van mij wel kort en koel zijn, toch? Die houden we d’r in!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)