Poëzie zonder fratsen….

Wie is een dichter of wat is poëzie? Ik moet zeggen, dat ik niet veel met gedichten heb. Ik probeer ’t wel, maar zodra ze wat vagelijk worden en ik ze vier keer moet overlezen om enigszins te snappen waar een en ander over gaat is zoiets niet aan mij besteed. In Vaassen woont een man, Martin Terwel, die gedichten maakt. Omdat het op geen andere manier lukte heeft hij zijn toevlucht moeten nemen tot het uitgeven in eigen beheer van zijn werk. Dat gaat wel eens zo, hij zal de tijd ook niet mee hebben. In het artikel, dat ik over hem las, zei hij ook: “Je meet je hoogtepunten af aan je dieptepunten, want hoe dieper je in de put hebt gezeten des te hoger zul je stijgen”. Dat is een uitspraak die mij, ruimtelijk gezien, op z’n minst logisch lijkt.

Even een voorbeeld van een gedicht. “Teveel zon laat je verbranden, Teveel regen maakt je nat, ’t Beste in het leven, Is van alles wat”. Nou, daar is geen speld tussen te krijgen.

Nog een en die vond ik zelf wel geestig: “De dominee zag tijdens het zakken van de kist, Een handvat los zitten en keek alsof hij dat niet wist, Hij reageerde zeer alert en sprak leep:”God zegene de greep”.”

Zulke gedichten begrijp ik, hoewel naar mijn gevoel er weinig klopt van het ritme, maar zoals gezegd: ik heb er geen verstand van. De bundel van Martin Terwel, die “Uit Zichzelf” heet is, behalve bij een paar boekwinkels in de regio ook te koop bij de C1000 in Vaassen, een kruidenier. Hij zal gedacht hebben: “Geen fratsen, dat scheelt….!”

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)