Blijspel…..

klavertje....

In Libelle 34 van deze week staan 15 manieren om je levensvreugde te verhogen. Afgezien van het feit, dat ik 15 manieren maar een schijntje vind, er zijn er beslist veel meer, zijn er niet zoveel die me ook aanspreken in het door Margreet Botter geschreven artikel. Maar dat ligt niet aan haar, meer aan mij en mijn omstandigheden. Je moet het artikel eigenlijk zelf lezen.

Ik citeer: tip 7 “Eet je blij”. Daartoe moet je bananen, sinaasappelen, paprika en sojabonen eten. Nou, ’n banaantje gaat er op z’n tijd best in, maar sinaasappels pellen is gewoon rotwerk, terwijl je van tevoren nooit precies weet hoe ze zullen smaken en daar word ik wat vreugdeloos van. Paprika’s vind ik lekker, maar dan moet er op z’n minst toch wel wat versiering bij. En sojabonen…? Ik word van het eten van heel ándere dingen blij!

Bij tip nummer 9 wijst de schrijfster op ” het genieten van het imperfecte”. Japanners noemen dat wabi-sabi. Nou, dan kan ik wel even vooruit. Om een voorbeeld te noemen: na jaren moeten er bij ons nog steeds latjes langs het parket gelegd worden. We hebben wabi-sabi-plinten en ik geniét me daar toch van! Grapje, hoor, ik weet echt wel wat ze bedoelt: schoenen of kledingstukken die het aanzien eigenlijk niet meer waard zijn, maar die je nog steeds draagt omdat ze lekker zitten. Dat is genieten. Of dat kopje zonder oor, dat je niet wegdoet, omdat het nog van oma is geweest. Wabi-sabi dus.

De laatste tip van de reeks, nummer 15, zegt dat “het afronden van een reeds lang liggende klus” je ook heel gelukkig maakt. Een boekenkast opruimen. Dat is voor mij een ramp, want ik ga alles lezen wat ik tegenkom en dat schiet dus niet op. Onkruid wieden. De tuin is zo armetierig droog, dat ik al blij ben, dat er überhaupt nog iets groens de kop opsteekt. En dat ga ik niet weghalen, ben je gek! Een berg wasgoed wegwerken schijnt je ook aan meer levensvreugde te helpen. Maar wél doorgaan tot de klus helemaal klaar is, zegt de Libelle, en ik ben bang, dat dát nou net mijn probleem is. Bovendien, er is eigenlijk niks mis met mijn levensvreugde…!

4 reacties op “Blijspel…..

  1. karin

    augustus 17, 2003 at 10:54pm

    ook ter verhoging van je levensvreugd: de libelle lezen op de plee, even een moment voor jezelf zogezegd.

  2. Lars

    augustus 18, 2003 at 3:03pm

    In dat geval wel even de klus echt helemaal afmaken.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)