Testcase……

eendje...

Er is een discussie gaande over het feit of kleuters van vier al een test moeten afleggen, als ze naar de basisschool gaan, om te bewijzen dat ze slim zijn of in ieder geval de potentie in zich hebben dat te worden. Hun school moet dat onderzoeken om in de toekomst het predikaat “goede school” te kunnen verwerven.

Ik zag in het journaal een testmevrouw bezig met een schattig 4-jarig jongetje met de mooiste bruine ogen van Nederland, waaraan je tevens kon zien, dat zijn “roots” elders lagen. Ik had graag een blonde Kees met blauwe ogen in het voorbeeld zien stuntelen, maar dat terzijde. Dit jongetje deed het lang niet slecht in de test. Wees op de computer keurig aan wat er aangewezen moest worden, aarzelde zo nu en dan en deed dan toch de juiste keuze. “Goedzo!”, zei de mevrouw dan, maar dat zei ze ook als hij iets fout had. Maar dat was dan vanwege de goede bedoeling.

Een interviewster, die bij de testafname zat, vroeg aan het jongetje na afloop: “Weet je nu nog een vraag, die je net gedaan hebt?”. “Ja”, zei het kind. “Noem dan es eentje?”, zei ze. “Eentje!”, zei hij. En je kon gewoon ziĆ©n, dat hij aan de vijver in het park dacht. Slim, die komt er wel………!

3 reacties op “Testcase……

 1. Paul

  augustus 18, 2003 at 12:09pm

  Om even op de discussie in te gaan: het is belachelijk dat “openbare” scholen nu tests gaan afnemen of kinderen wel slim genoeg zijn voor die school. Dan blijft het toch niet meer openbaar?

 2. karin

  augustus 18, 2003 at 10:07pm

  maar wat gebeurt er dan met de domme kindjes? mogen die dan niet naar school om slimmer te worden? of komen daar speciaal opgerichte “slechte scholen” voor?

 3. els

  augustus 21, 2003 at 11:29pm

  Die gaan allemaal naar het Veluws College!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)