’n Beetje de weg kwijt……

balans

Een poosje geleden heb ik een boek gekocht, dat “Evenwichtig wonen en holistisch leven met feng shui” heet. Het zag er leuk uit, dat boek en wie wil er nou niet evenwichtig wonen? Het boek bleek over yin en yang te gaan en over chi, allemaal soorten energie. Feng shui, dat “wind en water” en “bewegende lucht” betekent kan die energie beïnvloeden in je huis.

Ik las , dat yin “passief” en yang “actief” is en dat niets helemaal yin of helemaal yang is. Alles heeft iets van beide, maar de balans, daar gaat het om. Dat dacht ik al. Dan “holistisch”, dat moest ik ook echt even opzoeken, want ik had geen idee. Nou, als je holistisch leeft dan heb je een biologisch-filosofische levensstijl, de hele mens betreffend. Zo heb ik het tenminste begrepen, want zelfs Van Dale was niet erg duidelijk in zijn uitleg en ik ben maar een eenvoudig mens.

Je kunt je huis dus volgens de feng shui methode inrichten. Dat houdt in, dat je alle synthetische materialen moet vervangen door natuurlijke. Dan zit het bij ons behoorlijk fout, we mogen blij zijn dat we nog leven. Daar gaan mijn mdf-keukenkastjes. We mogen dan wel een leren stoel hebben en banken met katoenen bekleding, maar wat ze er voor vulling in hebben laten stoppen bij V & D, geen idee. En dan een synthetisch vloerkleed op weliswaar houten parket. Er is geen beginnen aan zonder staatsloterij.

We hadden ook een grote spiegel aan het einde van de gang, vonden we wel ruimtelijk staan. Mag ook niet. Alle goeie chi gaat regelrecht de voordeur weer uit. Zo behandelen ze alle kamers van je huis. Als je een werkkamer hebt is de computer met z’n electromagnetische velden erg slecht. Je kunt er iets aan doen door een aquarium te nemen. De luchtvochtigheid is dan beter en het kijken naar vissen, televissie kijken dus, verlaagt je bloeddruk. Bovendien trekken goudvissen geld aan. Het stond er echt. Een vaas bloemen op je bureau en een ronde spiegel brengen liefde en geluk in de kamer. Dat is nooit weg natuurlijk.

Ook de plek van je bureau is interessant. Op het oosten: dat bevordert een snelle start en groei voor iedereen, die een nieuwe carrière of onderneming begint. Dus begin maar vast te schuiven met de meubels. Het zuidwesten is de klassieke positie voor een topmanager, want leiderschap en waardigheid worden bevorderd door de chi-energiestroom. Het zuiden is goed voor mensen in de handel en de reclame, maar weer slecht als je last hebt van rusteloosheid. Dat je ’t maar weet. Op het zuidoosten wordt de communicatie bevorderd, goed voor mensen die veel beslissingen moeten nemen en voor iemand die snel opgewonden raakt. Wat je dáár nou weer van moet denken?

Er waren ook adviezen voor de slaapkamer. Hoe je je bed moet neerzetten. Allereerst moet de tv, de radio en je digiwekker d’r uit, want die electromagnetische straling, hè? Dan word je maar wakker van je biowekker. Wij moeten trouwens ook ons bed opdoeken,want dat is van gietijzer, helemaal verkeerd. We moeten aan het hout. Nou en met je kop naar het noorden slaapt het best, naar het zuiden stimuleert de passie, indien nodig…..nou ja, westelijk slapen kan helpen bij stress en het oosten is goed voor kinderen en tieners.

Boven je bed opgehangen dennentakken helpen tegen ziekte en als het daarvoor al te laat is, bij een spoedig herstel. Dennentakken aan een plafond….ik weet ’t niet, hoor!

Het is een leuk boek, mooie interieurfoto’s en wie er iets mee kan, met feng shui dus, heeft mijn hartelijke zegen, maar ik moet eerst maar eens een kompasje kopen………

3 reacties op “’n Beetje de weg kwijt……

 1. cockie

  augustus 12, 2003 at 6:58pm

  Hahaha.. ik vind jou inderdaad geen type om de Feng Shui vol overtuiging toe te passen.

 2. Paul

  augustus 14, 2003 at 7:14am

  Ik vraag me af hoe men nu toch eigenlijk tot deze wijsheid is gekomen…!

 3. Irene

  augustus 16, 2005 at 9:29am

  Haha. Ik ga voor alleen de goudvissen. Dat is heel materialistisch van mij, maar ik heb dan ook geen aura en wil ook al geen wind en water in mijn huis. De computer wegdoen, wat denken ze wel. En van de opbrengst een paar oogkleppen kopen zeker. Prettige vakantie, alsnog. Ja, ik weet dat het inmiddels 2005 is, maar niettemin …:-)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)