Spijkers op laag water….

inderdaad, bejaard....

Bij Kopspijkers zat gisteravond een 81-jarige mevrouw, die er trouwens nog prima uitzag voor d’r leeftijd, die bezwaar maakte tegen het gebruik van het woord “bejaard” in de mediaberichtgeving. Vond ze discriminerend. In mijn Prisma woordenboek staat bij het woord bejaard: “tamelijk oud”. Nou, dat is een prima omschrijving, met de nadruk op tamelijk. Mevrouw heeft helemaal niet te klagen, vind ik. Er is geen bejaardenhuis meer, dat zich zo noemt. Het zijn allemaal “zorgcentra voor ouderen”. Niemand wordt er jonger van, maar het klinkt moderner.

Zo worden in de Nieuwsbrief die wij regelmatig in de bus krijgen van onze ex-werkgever “blinden en slechtzienden” omschreven met de term “mensen met een visuele beperking”. Ze gaan er niet beter van zien, maar het klinkt minder erg. Het gaat mee in de trend van dingen, mensen en omstandigheden opwaarderen door ze mooi te benoemen. Een interieurverzorgster moet nog steeds dezelfde wc schoonmaken als de werkster. En de gevolgen van het bejaard of visueel beperkt zijn worden er niet anders van.

Ter opwekking zagen we gisteravond laat een film over een Alzheimer-moeder, die het leven van haar dochter en kleinkinderen behoorlijk in de war schopte. Vanavond heeft de VPRO een avondvullend programma over het thema: “Wat doen we met onze ouders?”. Wij zijn ouders en ouder dus ik ben er benieuwd naar en tegelijkertijd vrees ik het ergste, want ik heb er voorstukjes van gezien, die niet vrolijk stemden. Kinderen, gezeten rond de tafel, die de taken zaten te verdelen. “Dan pas ik wel op pappa”. “Zó zwáár!”, zuchtte een dochter.En dat zal in sommige gevallen ook best, hoor!

Kom, ik ga maar eens wat leuks doen en o ja, ik heb gisteren samen met mijn blinde bejaarde man nog heel gezellig op de kleinkinderen gepast. Mooi weer erbij. Kon mijn dochter even ongestoord naar haar hairstylist………!

2 reacties op “Spijkers op laag water….

  1. Neneh

    april 18, 2004 at 8:12pm

    Verbazing alom! Maar je doet er goed aan om het met een korrel zout te nemen…. of gewoon zoals het komt. Da’s nog beter

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)