Decibellen……..

je ziet ze vliegen....

Geluidsoverlast is een raar fenomeen. Als je bij een luchthaven woont heb je logischerwijs meer last van “geluid” dan in een hutje op de Veluwse hei. Maar als je de geënquêteerde bewoners van het gebied rond Schiphol hoort en je ziet ze op de televisie hun ongenoegen uiten over het lawaai, terwijl er minder decibellen gemeten zijn dan voorheen, dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat mensen ook wíllen klagen. Ik kan het helemaal verkeerd hebben, hoor, en ik wóón er ook niet, maar dat idee heb ik maar zo. Er stonden geen honderden mensen, maar er was een groepje van vier oudere bewoners, dat voor de tv werd gevraagd naar hun mening. Als je ergens last van wilt hebben dan héb je het ook.

Als je bijvoorbeeld goed met je buren kunt opschieten heb je minder last van hun lawaai dan als je elkaar niet kunt uitstaan. Dan hoor je álles wat ze doen. Nou weet ik wel, dat je een vliegmachine niet kunt vergelijken met een wasmachine, maar onze dochter woont naast een wasfanaat. Die buren zijn met z’n tweeën, maar laten elke nacht de wasmachine draaien alsof ze een gezin hebben met zes kinderen.

Onze dochter en schoonzoon hebben twee kleine kinderen en die huilen ’s nachts wel eens of veroorzaken op een andere manier geluid. En daar zullen de buren wel eens wat van horen. Nou, dat streep je dan tegen elkaar weg of zegt er terloops eens iets over als het zo uitkomt. Je kunt altijd eens vragen wat voor wasmiddel ze gebruiken, toch?

Wij hebben zelf een buurman, die nu hij wat dovig is geworden (hoi, hoi,….. nee,nee, dát is gemeen!) geen commentaren meer heeft, maar vroeger toen de jongens op hun kamers nog wel eens van die bonk-bonk-muziek draaiden, regelmatig op de muur tikte. Hij hield ook niet van mijn pianomuziek. Z’n vrouw wel, dus dat regelen ze dan maar onderling.

Hij is zelf nog al eens met elektrische apparaten in de weer en vooral de hogedrukreiniger viert hoogtij dezer dagen en dan hoef je écht niet in je tuin te gaan zitten! Maar kom, dat pikken we allemaal van elkaar, want we kunnen goed met elkaar overweg.

Nu Schiphol nog met z’n buren. Er zullen er toch ook wel veel zijn, die daar een (Polder-)baantje hebben…..?

2 reacties op “Decibellen……..

 1. Lars

  mei 22, 2004 at 9:41pm

  Steeds die aandacht voor vliegtuigoverlast, inderdaad. Pfrt! Hoeveel mensen wonen er niet in de buurt van het spoor (jaja, eigen parochie) waar lawaai (en gevaarlijke stoffen) 24 uur per dag voortdenderen?

 2. Hansje

  mei 27, 2004 at 11:29pm

  Ik woon in één van de aanvliegroutes van Schiphol. Maar dat wist ik toen ik hier kwam wonen, dus ik zou het niet in m’n hoofd halen om er dan over te gaan klagen.
  En je hoort ze inderdaad, maar inmiddels al lang niet meer bewust.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)