Papier hier……

origamivogeltje....

Iedereen heeft wel eens gedachteloos ’n bootje zitten vouwen van een oud buskaartje, een kassabonnetje of zo’n geel memoblaadje. Nou, dan heb je dus wel mooi origami zitten bedrijven! Samen met een echte “origamiste” heb ik cursussen georganiseerd in dit edele vouwwerk. Zij had er aanmerkelijk meer verstand van en gevoel voor dan ik en ik fungeerde dan ook meer als hulpje of eigenlijk had zij er een cursist bij, zo kan je het ook zien.

We hebben van alles gevouwen: van tweedimensionale mandala’s tot driedimensionale vissen en kraanvogels. Mooie doosjes ook en daar heb ik er nog verschillende van. Als je het goed doet horen ze niet uit elkaar te vallen. Want scharen, lijm en plakband zijn ten strengste verboden bij origami. Het zit of het zit niet. In het laatste geval heb je het dus niet goed gedaan.

Je moet erg precies werken, want een kwart millimeter ernaast levert later in het vouwproces onoverkomelijke moeilijkheden op. En ik bén eigenlijk niet zo precies. Origami en ik, dat is dus in principe niet zo’n goeie combinatie. Maar ik ben helemaal gék van het origamipapier! Dat is zó mooi (en helaas ook zo duur!), dat het zonde is om er vouwen in te maken. Vind ik dus. Voor origami moet je de tijd nemen en geduld hebben. Er worden mooie dingen mee gemaakt, vooral de mobiles vind ik prachtig.

In Japan vouwen ze, als iemand support nodig heeft bij ziekte of ander ongeluk, dat moet verdwijnen, dúizend kraanvogels! Tijdens het vouwen daarvan stuur je al je positieve denkkracht de kant op van wie het nodig heeft. Mooie gedachte, vind ik.

Ik zou best kraanvogels willen vouwen, hoor, voor een goed doel of voor zo maar iemand, alleen ik zou niet weten voor wat of wie, want in mijn beleving is d’r niet tegenop te vouwen vandaag de dag. Zouden ze daarom die robot hebben ontwikkeld, waar Lars het over had………?

3 reacties op “Papier hier……

 1. Hansje

  mei 19, 2004 at 10:16pm

  Leuk, origami! Ik moest ooit eens overnachten op Station Den Haag, omdat wegens een storm alle treinverkeer was stilgelegd. We zaten daar met een man of vijftig in een soort kantine. Daar was ook een oudere mevrouw die de hele nacht de fraaiste dingen heeft zitten vouwen. Het NS-personeel vond het schitteren, ze kwam steeds nieuwe voorraden papier brengen. 🙂

 2. mannaori

  juli 29, 2005 at 2:25am

  hallo
  mijn naam is manna. ik ben kunstenaar en origamist
  heb op dit moment ongeveer 300 eigen ontwerpen.
  mijn laatste ontwerp is 1000 kraanvogeltjes uit
  1papier van 15 cm bij 150 meter en is net klaar
  is binnen kort te zien op http://mannaori.deviantart.com/
  met nog meer ontwerpen ik vouw nu al 15 jaar.
  groetjes manna

 3. joyce

  oktober 1, 2005 at 11:14am

  ik wil gewoon weten hoe je zo’n kraanvogels maakt

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)