Toonkunst……

er zit muziek in.....

Bij ons winkelcentrum zit ’s zaterdags wel eens een straatmuzikant. Dat is ook de voordeligste dag, want alleen op zaterdag is het er druk. Hij wordt gewaardeerd, want hij speelt goed. Te horen aan zijn muziek en te zien aan zijn melancholieke oogopslag komt hij uit een Oost-Europese regio. Hij is zo goed, dat je even wilt blijven staan om naar hem te luisteren en dat krijgen niet veel straatmuzikanten voor elkaar. Subtiele accordeonmuziek en ik bén eigenlijk helemaal niet zo van de accordeon! Hij heeft repertoire en ook dat pleit voor hem. Als je in Utrecht door de gangen van Hoog-Catharijne loopt hoor je vaak steeds hetzelfde trommeltje, steeds hetzelfde fluitje, steeds hetzelfde riedeltje. Zo niet bij onze muzikant. Die is muzikaal en kan d’r wat van. We steunen hem graag.

Ik las, dat ze in Boedapest de straatmuzikanten elk jaar een examen willen laten doen om hun vergunning in de wacht te slepen. Dat doen ze om de voorbijgangers, onder wie veel toeristen, te beschermen tegen krakkemikkig uitgevoerde muziek. Idols voor straatmuzikanten. En er zullen die kant op vast nog wel veel zijn, die Boris heten ook!

Ik had ooit een oom, die elk voorjaar naar Zuid-Frankrijk trok met zijn gitaar om een paar uur per dag langs de terrassen te spelen en te zingen. Dat kon hij verhipte goed en hij verdiende zo’n zomer geld als water. Nou was ie ook kunstschilder dus had hij die seizoensarbeid misschien wel nodig voor de rest van het jaar, maar hij werd door de familie beschouwd als de vrijbuiter, levend als God in Frankrijk. Hij had ook muzikant of zanger kunnen worden, maar zo vond hij het leuker geregeld.

Hij sliep altijd bij de nonnen, nou ja, in een klooster dus. Daar werd ie behoorlijk vertroeteld, maar moest wél altijd voor ze zingen. En hij heeft de moeder-overste een keer geportretteerd, want dat kon hij dus ook. Voor wat hoort wat. Ze zullen wel voor hem gebeden hebben ook, de nonnen. Natuurlijk waren er in Holland mensen die zeiden: “Nou, nou, die dóet maar!” en inderdaad hij deed ‘t. Ieder jaar. Bofkont…….

1 reactie op “Toonkunst……

  1. Hansje

    mei 18, 2004 at 11:23pm

    Je moet het een beetje ‘in’ je hebben, denk ik, maar dan kun je er wel een schitterend en uniek leven van maken!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)