Gestrikt……

zelfbinder.....

Toen onze oudste dochter in de huwelijksboot stapte hadden haar beide broers haar in een geinige bui beloofd om “in pak” te zullen verschijnen. Voor beiden was het de eerste keer, dat ze zich zo’n outfit aanschaften en het hakte er financieel nog aardig in ook, maar…beloofd was beloofd! Behalve dat er bij zo’n pak ’n aardig overhemd hoort moest er ook een stropdas bij.

In ons huis was pa de enige, die wist hoe je zo’n ding moest strikken, hoewel hij zelf er al jaren slechts bij hoge uitzondering een draagt. Maar er werd braaf geoefend en het moet gezegd, de broers zagen er flitsend uit die dag. Gelukkig zijn er ook foto’s van !

De meningen over een stropdas zijn verdeeld tegenwoordig. Veel bedrijven schrijven het dragen ervan voor, omdat het in hun dresscode past, liefst met het logo van de zaak er op. Maar voor veel mensen geldt toch: als het niet hoeft, liever niet. De Claus-opstelling dus. Oscar Wilde schijnt ooit gezegd te hebben: “A well-tied tie is the first serious step in life”. Alsof je dat moet laten afhangen van een dasje…Maar die man is wel van een tijd, waarin veel van uiterlijkheden afhing en wat dat betreft is er niet eens zoveel veranderd!

Nou hoorde ik, dat een stropdas een verzamelplaats is van allerlei bacteriën, omdat ie te weinig in de was komt. Lijkt me eigenlijk wel logisch als je weet, dat er brillen mee gepoetst worden, het de opvangplaats is van as en soepspetters en wie weet wat nog meer. Ik zie nog het gebaar, waarmee mijn opa de as van z’n stropdas sloeg.

Ik las in een medisch artikel ook, dat het te strak aantrekken van een stropdas glaucoom aan de ogen zou kunnen veroorzaken! Nu heb ik jaren in de “ogenbusiness” gewerkt, maar een klant die zijn oogafwijking aan zijn stropdas te danken had, ben ik nooit tegengekomen. Er deed wel een mopje de ronde, waarin onze oogarts tijdens een onderzoek tegen een cliënt gezegd zou hebben: “Ik zie, dat u vanmorgen een zachtgekookt ei hebt gegeten!”, waarop de patiënt vol bewondering zei:”Gôh, dat u dat in mijn ogen kunt zien!”.”Ik zie het op uw stropdas”, zei de arts. Voor dat soort humor is een stropdas handig.

Hier zag ik, dat ze ergens in een café aan “stropdasdrinken” doen! Dat werkt zo: je legt € 10,– in, laat je met je stropdas vastspijkeren aan de bar en je krijgt elke 12 minuten een pils voorgezet. Je mag ondertussen niet naar de wc. Moet dat toch, dan is er een schaar voorhanden, waarmee je je stropdas kunt doorknippen om zo verlichting te kunnen zoeken. Dat je dan niet wint is logisch. Die dure zijden das van de bruiloft van je zus kun je dan maar beter thuislaten………..!

3 reacties op “Gestrikt……

 1. jan

  september 13, 2004 at 8:53am

  ik heb bij een bedrijf gewerkt waar het de gewoonte was dat het grafische personeel de stropdag van een vertrekkende journalist mocht afknippen.

 2. Hansje

  september 13, 2004 at 7:09pm

  Ik ben blij dat er van mij geen stropdas verwacht wordt… 🙂
  Walgelijk trouwens, dat ‘stropdasdrinken’. 🙁

 3. els

  september 14, 2004 at 12:06am

  Bedacht om de stropdassenindustrie te steunen of gewoon een dom kroegspelletje….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)