’t Leven is geen spelletje……

bij ganzenborden kun je ook in de put zitten...!

Toen we gistermiddag in de stad langs de etalage van een winkel met computergames liepen zag ik daar een poster waarop met grote letters stond:”Je wordt geboren, je gaat dood en daartussenin zoek je het maar uit!”. Die botte uitspraak liet me niet meer los. Waar kwam dat vandaan en vooral: waar sloeg het op?

Na enig speurwerk thuis kwam ik er achter, dat het over een computerspel ging. Was wel logisch eigenlijk als je langs een computerspellenwinkel komt. Het spel heet “The Sims” en bestaat waarschijnlijk al langer, maar de uitbreiding Sims2 is nieuw. Wat is het geval: je kunt voor een koppeltje virtuele personen behalve hun woon-, school-, werkomgeving ook hun “levensloop” bepalen! De genetische eigenschappen, hun ontwikkeling, hun uiterlijke veranderingen, de beslissingen die ze nemen en de gevolgen daarvan, je kunt het allemaal bedenken. Hun leven uitstippelen van de wieg tot het graf.

Toen ik er op de website over las vond ik het fascinerend en eng tegelijk. Tieners, die het spel spelen hebben naast hun real life ook een virtueel leven waarover ze kunnen beslissen. Als ze het maar niet door mekaar gaan halen, denk ik dan. Ik vond dat jaren geleden met die Japanse Tamagotchibeestjes, die je moest voeren en aaien, anders gingen ze dood, al zo griezelig!

Eigenlijk zou het best handig zijn, zo’n spel om je eigen leven even te kunnen proefbeleven. Als je voor wat dilemma’s staat bijvoorbeeld: moet ik die opleiding nou wel gaan doen? Neem ik die baan of toch maar een kind? Maak ik die wereldreis of wacht ik die promotie af? Is trouwen nou wel zo’n goed idee? Wil ik wel naar die serviceflat? Even spelen en je weet wat je te doen staat!

Beter van niet, denk ik. Een miskleun zo nu en dan maakt het wat onaangenaam, maar houdt de spanning d’r in. Een goeie beslissing op het juiste moment geeft, als het een beetje klopt allemaal, toch ook een goed gevoel. Dat je achteraf kunt zeggen:”Toch aardig, zoals het gelopen is!”.

Van twee dingen ben je zeker: je bestaat dus ben je geboren en je gaat ’n keer het hoekje om. Daartussenin zul je het inderdaad zelf moeten uitzoeken en dat heeft ook wel wat. De mens en zijn vrije wil en zo…….!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)