Kookpunt…….

 een farce......

De “geen fratsen”-kruidenier heeft momenteel een geinige reclamespot. Staat er een mevrouw een joekel van een kalkoen klaar te maken. Ze volgt keurig het recept. Dan zegt de voice-over: “Farceer nu de kalkoen”. Ze draait het beest een paar keer ondersteboven, kijkt verwilderd in de camera, want ze heeft geen idéé wat ze moet doen. Zoals veel mensen waarschijnlijk, die zo’n opdracht zouden krijgen.

Nou, ik kan best koken, mijn familie leeft nog, maar echt recepten volgen doe ik eigenlijk sporadisch. Ik ben meer van de snufjes, scheutjes, beetjes en handjes. En je doet wel eens aardige vondsten doordat je kookt met wat er toevallig in huis is. Of omdat er spullen óp moeten of omdat de diepvries nodig ontdooid moet. Geen haute cuisine in ieder geval.

Het moet er wel altijd lekker uitzien. Als je niet precies kunt zien wat het is vind ik het al niet geslaagd. Ik hou van kleur en daarom vind ik salades opmaken het leukste dat er is.

Ik kan me de wanhopige blik van die kalkoenmevrouw echter heel goed voorstellen. Mij weerhoudt de kookterminologie in recepten vaak om ze te gebruiken of ik geef er mijn eigen draai aan. “Farceren” heb ik even opgezocht: dat is vullen met gehakt vlees, truffels of vis. Dat weten we dan weer. Ik ga maar eens ’n kookwoordenboek kopen, als dat bestaat, want je moet toch niet op een wóórd te vangen zijn als huis-tuin-en keuken-voedseldeskundige………..

4 reacties op “Kookpunt…….

 1. Hansje

  december 12, 2004 at 3:50pm

  Ik vind die spotjes schitterend en heel treffend! Volgens mij zijn er heel veel mensen die met kerst qua koken ineens geheel boven hun macht willen reiken.
  Ik ga gewoon gourmetten 🙂

 2. karin

  december 12, 2004 at 9:04pm

  ik had al heel stoer gezegd, dat ik wel wist wat het was: met reepjes spek bekleden; da’s dus barderen, herinner ik me nu ik bovenstaande gelezen heb.

 3. MadJo

  december 16, 2004 at 4:48pm

  Heb je ook de andere reclame van die grootgrutter gezien? over het clarifieren van de bouillon 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)