Rouwrandje…..

.......

Prins Bernhard is dood en dat heeft een langdurige nasleep. Voor mijn gevoel veel langer dan bij de twee vorige konink-lijken. Het programma voor de hele week is bekend, wordt correct afgewerkt en toch moet er in elk nieuwsprogramma, of het nou tv is of radio, overgeschakeld worden naar een verslaggever, die ter plekke staat te zijn. Want veel meer doet ie niet, er gebeurt niks dus heeft ie eigenlijk ook niets te melden.

Die man gaat dan mensen interviewen die in de rij staan te wachten om langs te baar te lopen. Er was een mevrouw die zei dat ze het “wel leuk” vond om even te gaan. Ze schrok er zelf van: “O nee, het ís niet leuk natuurlijk!”, giechelde ze. Twee mannen uit Brabant maakten er een dagje uit van, zeiden ze. Ze waren toevallig vrij. Eerst even langs de prins, maar daarna de stad in, wat drinken en misschien nog even naar het strand. Gezellig. We hoorden ook een mobiel gesprek, dat een vrouw in plat Haags met haar schoonzuster voerde:”Ja, ik staat in de rij, maar gelukkig is het goed weer. O gunst, ze houwe een luidspreker voor me gezicht! Ik kom straks nog wel even bij je langs voor een bakkie als ik naar de mart ben geweest. Ja, doeg!”. Dat is dan kennelijk nieuws.

Mensen staan met plastic boodschappentassen in een condoleancerij. Het volk, ja, net wat u zegt, maar ik vind het eigenlijk geen gezicht. Ach, Bernhard zal het niet zo erg vinden, hij las de Telegraaf, maar van sommige mensen snap ik niet wat ze daar doen.

Die veteranen zondag, toen Bernhard na 67 jaar Soestdijk verliet, dat was ontroerend. De jagers met hun saluut, wat je ook van jagen vindt, het was de afsluiting van een tijdperk. “Einde van de jacht” ook voor Benno. Maar ondertussen zal ik blij zijn als het zaterdag is. De verslaggevers ook, denk ik……..

3 reacties op “Rouwrandje…..

 1. Hansje

  december 8, 2004 at 9:45pm

  En dan valt ineens op hoe véél journaals en actualiteitenprogramma’s er eigenlijk zijn. Allemaal met diezelfde, weinig zeggende beelden zonder een spoortje nieuwswaarde.

 2. jan

  december 9, 2004 at 3:46pm

  Ik ben bang dat al die mensen daar naar toe gaan in de wetenschap dat er zoveel verslaggevers zijn dat de kans groot is dat ze geinterviewd worden. En veel mensen denken dan dat je na zo’n shot van tien seconden een BN’er bent en dus eeuwige roem verwerft.

 3. Neneh

  december 10, 2004 at 4:30pm

  Helaas voor Bernhard……. ik vond hem best een toffe kerel maar ben helemaal dwars van alle militair vertoon….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)