Er zit ’n luchtje aan…..

kerkgeurtje....

Op zondagmiddag luisteren we wel eens naar het radioprogramma “Discotabel”, waarin zeer deskundige heren en dames bespreken waarom de ene opname van hetzelfde stuk mooier is dan de andere. Ze kunnen zelfs horen welke dirigent er voor het orkest staat. Nou, dan ben je deskundig, waar of niet?

Ik heb dat niet zo. Ik kan niet analytisch luisteren naar een stuk muziek en eerlijk gezegd ben ik daar niet rouwig om. Vanmiddag lieten ze aan het eind van de uitzending de sonate nummer 2 voor piano van Rachmaninov horen en toen zei één van de heren: “Há! Kippensoep!”. Vraagtekens bij de anderen! Hij legde uit, dat zijn moeder op zondagmiddag altijd dat stuk draaide en dat ze dan kippensoep aten. Als hij die muziek hoorde kreeg hij de geur van kippensoep in z’n neus.

En dát begrijp ik, want dat heb ik ook. Associaties bij geuren en herinneringen. Als ik een vleug van aftershave vermengd met tabak ruik, dan denk ik aan mijn vader die, toen ik kind was rookte en “Old Spice” gebruikte.

de Old Spice van m'n vader....

Met aardbeien heb ik het ook. Dan is daar ineens mijn Drentse tante, die zelfgekweekte aardbeien op mijn brood deed als ik daar in de vakantie logeerde. En eau de cologne, dat ruik je niet meer zo vaak met al die geurlijnen van tegenwoordig, “4711” was dat en die geur brengt me naar de kerk, vermengd met de geur van pepermunt. Petroleum met de geur van gebraden vlees, dat uren stond te sudderen op een petroleumstel bij mijn oma. Lavendel in de linnenkast. Wasgoed dat in de bleek stond. Lysol, waar de gangen in school mee werden gedweild. Potloden vind ik ook altijd zo lekker nostalgisch ruiken. Dan zit je weer op school, toch?

Er zijn veel geuren verdwenen ook in de loop van de tijd en van sommige hoeft je dat niet te spijten natuurlijk. Maar de manier waarop de reclame ons weer aan allerlei synthetische geurtjes wil hebben lijkt me ook weer overdreven. Je telt niet mee als je niet overal in je huis designgevormde geurverspreiders hebt staan om je leefmilieu te verbeteren en in ieder geval je visite netjes te ontvangen. Ik zou zeggen: zet een lekkere bak koffie en bak een broodje voordat je bezoek arriveert en eet die avond geen spruitjes. En goeie muziek uitzoeken natuurlijk, dat onthouden ze……….

4 reacties op “Er zit ’n luchtje aan…..

  1. jan

    februari 21, 2005 at 2:50pm

    Mijn vrouw werkt bij AVRO Klassiek. Ik vond haar altijd al zo deskundig, maar sinds ik haar collega’s ken (muziekwetenschappers) sta ik er niet van te kijken dat iemand de dirigent herkent. Ik heb meegemaakt dat ze aan vier noten genoeg hebben om een muziekstuk te herkennen. Er is overigens helemaal niks aan om met die mensen naar muziek te luisteren. Ik luister op dezelfde manier als jij en dat is goed genoeg.

  2. Hansje

    februari 24, 2005 at 8:26pm

    Binnenkomen in de geur van versgebakken appeltaart en koffie… iets mooiers kun je je nauwelijks voorstellen!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)